Negocierile indirecte privind Gaza vor avea loc în zilele următoare în capitala Qatarului

0
Publicat:

În ultimele săptămâni, Egiptul și Israelul s-au acuzat reciproc că au obstrucționat livrarea de ajutor umanitar către enclavă, în special prin punctul de trecere Rafah.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Consultațiile privind o înțelegere în Fâșia Gaza între reprezentanții mișcării palestiniene Hamas și autoritățile israeliene, cu participarea mediatorilor, sunt de așteptat să fie reluate în viitorul apropiat în capitala Qatarului, Doha, a relatat canalul TV Ash-Sharq .

Potrivit surselor postului, „negocierile pentru [încheierea] războiului din Fâșia Gaza sunt de așteptat să fie reluate săptămâna viitoare la Doha”.

Aproape simultan cu această informație, o sursă de la Sky News Arabia a raportat că „negocierile privind un acord de schimb [de ostatici pentru prizonierii palestinieni din închisorile israeliene] vor începe în zilele următoare în capitala Qatarului”.

În ultimele luni, în capitala Egiptului au avut loc consultări privind stabilizarea situației din Gaza, între Hamas și autoritățile israeliene, care, alături de Qatar, joacă rolul de mediator în negocierile dintre părțile în conflict. În ultimele săptămâni, Egiptul și Israelul s-au acuzat reciproc că au obstrucționat livrarea de ajutor umanitar către enclavă, în special prin trecerea Rafah. Escaladarea a avut loc după ce forțele israeliene au capturat partea palestiniană a punctului de control și și-au stabilit efectiv controlul deplin asupra trecerii terestre din Gaza.

Anterior, au existat rapoarte că, la o întâlnire desfășurată la Paris cu participarea șefului serviciului de informații israelian, Mossad, David Barnea, a primului ministru, a ministrului de externe al Qatarului, șeicul Mohammed bin Abdel Rahman Al Thani și a directorului CIA, William Burns, părțile au discutat posibilitatea reluării negocierilor privind încetarea focului și eliberarea ostaticilor. Cu toate acestea, momentul începerii unei noi runde de dialog nu a fost stabilit. Nu a fost indicată nici țara pe al cărei teritoriu ar putea începe următoarea rundă de dialog indirect privind Gaza.

Negocieri pentru Gaza

La 9 mai, ultima rundă de negocieri privind stabilirea încetării focului în Fâșia Gaza s-a încheiat la Cairo. După cum a raportat postul de televiziune Al-Qahira Al-Ikhbariya, părțile au părăsit Cairo fără a ajunge la un consens cu privire la o serie de probleme controversate.

Situația din Orientul Mijlociu s-a înrăutățit brusc după infiltrarea militanților Hamas din Fâșia Gaza în teritoriul israelian la 7 octombrie 2023, care a fost însoțită de uciderea rezidenților așezărilor de graniță și luarea a peste 240 de ostatici. Ca răspuns, Israelul a lansat o operațiune militară în Gaza cu scopul de a distruge structura militară și politică a Hamas și de a elibera pe toți cei răpiți.

La sfârșitul lunii noiembrie 2023, a fost stabilit un armistițiu umanitar temporar prin medierea Egiptului și Qatarului, care a durat o săptămână, iar în acest timp, potrivit Israelului, 110 ostatici au fost eliberați. La 1 decembrie a fost încălcată încetarea focului, ostilitățile au fost reluate și continuă până în zilele noastre. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite