O mare metropolă a lumii se confruntă cu o criză iminentă: orașul ar putea rămâne fără apă în câteva luni

0
Publicat:

Orașul Mexico City, una dintre cele mai mari metropole din lume, se află în fața unei grave amenințări: ar putea rămâne fără apă.

Locuitorii din Mexico City se confruntă cu o criză a apei FOTO Adobestock
Locuitorii din Mexico City se confruntă cu o criză a apei FOTO Adobestock

Alejandro Gomez, un rezident din cartierul Tlalpan, a povestit că se confruntă cu lipsa apei curente de mai bine de trei luni, adesea având acces doar la „un firicel mic” de apă pentru o scurtă perioadă de timp. Situația devine tot mai critică, iar localnicii simt tot mai acut efectele secetei, conform CNN.

Mexico City, construit pe o serie de lacuri și canale, se confruntă cu o criză a apei, exacerbată de schimbările climatice și de o serie de probleme structurale, inclusiv supraexploatarea acviferelor și infrastructura de apă învechită. Zona metropolitană Mexico City e locuită de aproape 22 de milioane de locuitori.

Este nevoie de apă, este esențială pentru orice”, a subliniat Gomez.

În contextul în care orașul se confruntă cu vreme caldă, situația devine și mai dificilă pentru locuitori.

Suntem la mijlocul sezonului uscat, iar creșterile continue ale temperaturii sunt așteptate până în aprilie sau mai”, a explicat June Garcia-Becerra, profesor asistent de inginerie la Universitatea din Northern British Columbia.

Orașul ar putea ajunge la „ziua zero”

Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât orașul se confruntă deja cu o scădere semnificativă a nivelului de apă din sistemul centralizat de distribuție. Sistemul de apă Cutzamala, care alimentează aproximativ o treime din necesarul de apă al orașului, se află la un minim istoric de aproximativ 39% din capacitate.

Consecințele sunt resimțite în întregul oraș, iar unii experți avertizează că Mexico City ar putea ajunge la „ziua zero”, când robinetele vor rămâne complet uscate pentru zone întinse ale orașului.

Este probabil să ne confruntăm cu o zi zero”, a avertizat Fabiola Sosa-Rodríguez, specialist în creștere economică și mediu la Universitatea Autonomă Metropolitană din Mexico City.

O combinație de factori, inclusiv schimbările climatice și dezvoltarea urbană necontrolată, agravează criza apei în capitala Mexicului. Autoritățile sunt presate să găsească soluții sustenabile pentru a face față acestei crize iminente.

Acces inegal la apă și posibilele soluții

În cadrul acestei crize, soluțiile sunt esențiale pentru a evita o catastrofă.

Tensiunile cresc, iar unii rezidenți sunt forțați să facă față penuriei, în timp ce alții – adesea în enclavele mai bogate – rămân în mare parte neafectați”, a spus Sosa-Rodríguez.

Există un acces clar inegal la apă în oraș și acest lucru este legat de veniturile oamenilor”, a adăugat ea.

Remedierea acestei probleme ar putea implica o serie de măsuri, inclusiv tratarea apei uzate pentru a crește disponibilitatea apei și reducerea poluării, precum și implementarea sistemelor de colectare a apei de ploaie pentru a utiliza eficient resursele naturale.

În ciuda dificultăților, există speranță pentru o abordare sustenabilă a crizei apei în Mexico City. „Este necesară o acțiune promptă și coordonată pentru a evita o criză a apei fără precedent”, a concluzionat Sosa-Rodríguez.

Într-o declarație pe site-ul său, reprezentații Conagua au declarat că întreprind un proiect de 3 ani pentru a instala, dezvolta și îmbunătăți infrastructura de apă pentru a ajuta orașul să facă față scăderilor din sistemul Cutzamala, inclusiv adăugarea de noi puțuri și punerea în funcțiune a stațiilor de tratare a apei.

Amanda Martínez, un alt locuitor al cartierului Tlalpan al orașului, a spus pentru oamenii de aici, lipsa de apă nu este o noutate. Ea și familia ei trebuie adesea să plătească mai mult de 100 de dolari pentru un rezervor de apă de la unul dintre camioanele de apă ale orașului. Dar este din ce în ce mai rău. Uneori pot trece mai mult de două săptămâni fără apă și se teme de ce ar putea veni, a spus ea pentru CNN. „Nu cred că cineva este pregătit.”

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite