O femeie din India a rămas fără 1,9 milioane de dolari din cont. Cum a fost posibil: „Nu m-am putut ridica din pat o săptămână”

0
Publicat:

O femeie din India a acuzat un director al uneia dintre cele mai mari bănci din țară că a înșelat-o, sustrăgându-i 160 de milioane de rupii (1,9 milioane de dolari; 1,5 milioane de lire sterline) din cont. Shveta Sharma spune că a transferat bani la ICICI Bank din contul său din SUA.

O femeie din India a rămas fără averea din cont FOTO Shutterstock
O femeie din India a rămas fără averea din cont FOTO Shutterstock

Victima a precizat că se aștepta ca aceștia să fie investiți în depozite fixe. Însă ea susține că un funcționar al băncii a creat „conturi false, i-a falsificat semnătura, a scos carduri de debit și carnete de cecuri în numele ei" pentru a retrage bani din conturile sale, scrie BBC.

Mi-a dat declarații false, a creat un ID de e-mail fals în numele meu și mi-a manipulat numărul de telefon mobil în evidențele băncii, astfel încât să nu primesc nicio notificare de retragere", a declarat ea.

Un purtător de cuvânt al băncii a recunoscut pentru BBC că „într-adevăr, frauda a avut loc", dar a spus că ICICI „este o bancă de renume care deține depozite de milioane de rupii de la milioane de clienți".

Oricine este implicat va fi pedepsit", a adăugat el. 

 „Am depus toate economiile noastre de o viață”

Sharma și soțul ei, care s-au întors în India în 2016 după ce au trăit timp de decenii în SUA și Hong Kong, au cunoscut un bancher prin intermediul unui prieten.

Întrucât rata dobânzii la depozitele bancare din SUA era neglijabilă, acesta a sfătuit-o pe Sharma să își mute banii în India, unde depozitele fixe ofereau o dobândă de 5,5% până la 6%.

La sfatul acestuia, ea a deschis un cont NRE destinat indienilor nerezidenți, după ce a vizitat sucursala ICICI din vechiul Gurugram, în apropiere de capitala Delhi, și, în 2019, a început să transfere bani în acesta din contul său din SUA.

„Pe o perioadă de patru ani, din septembrie 2019 până în decembrie 2023, am depus în bancă toate economiile noastre de o viață, în valoare de aproximativ 135 de milioane de rupii", a spus ea, adăugând că „cu dobândă, suma ar fi crescut la peste 160 de milioane de rupii".

Ea a spus că nu a bănuit niciodată că ceva nu era în regulă, deoarece directorul sucursalei „îmi dădea chitanțe corespunzătoare pentru toate depozitele, îmi trimitea în mod regulat declarații pe e-mail din cont și uneori chiar venea cu dosare de documente".

Frauda, descoperită după 4 ani

Frauda a ieșit la iveală la începutul lunii ianuarie, când un nou angajat al băncii i-a oferit femeii o dobândă mai bună pentru banii din cont.

Atunci a descoperit că toate depozitele sale fixe dispăruseră. Exista, de asemenea, un descoperit de cont de 25 de milioane de rupii luat pe unul dintre depozite.

Eu și soțul meu am fost șocați. Sufăr de o afecțiune autoimună și am fost atât de traumatizată încât nu m-am putut ridica din pat timp de o săptămână", a spus ea. „Viața îți este distrusă chiar în fața ochilor tăi și nu poți face nimic în privința asta".

Sharma spune că a împărtășit toate informațiile cu banca și a avut mai multe întâlniri cu oficiali de top.

„Prima dată, pe 16 ianuarie, ne-am întâlnit cu șefii regionali și zonali ai băncii și cu șeful serviciului de supraveghere internă, care venise cu avionul din Mumbai. Aceștia ne-au spus că au acceptat că a fost vina lor, că acest director de sucursală ne-a înșelat. Ne-au asigurat că ne vom primi toți banii înapoi. Dar mai întâi, au spus ei, aveau nevoie de ajutorul meu pentru a identifica tranzacțiile frauduloase."

Așteaptă să își vadă banii înapoi

Sharma și echipa sa de contabili au petrecut zile întregi examinând declarațiile din ultimii patru ani. 

„A fost șocant să descopăr efectiv cum au fost sifonați banii din contul meu și unde au fost cheltuiți."

Sharma spune că, în ciuda asigurărilor băncii că problema va fi rezolvată în două săptămâni, după mai bine de șase săptămâni, încă așteaptă să își vadă banii înapoi.

Între timp, ea a trimis scrisori directorului general și directorului general adjunct al ICICI și a depus plângeri la Reserve Bank of India - banca centrală a țării - și la Economic Offences Wing (EOW) a poliției din Delhi, care se ocupă de infracțiunile financiare.

 Banca s-a oferit să depună 92,7 milioane de rupii în cont

Într-o declarație trimisă la BBC, banca a declarat că s-a oferit să depună 92,7 milioane de rupii în contul ei.

Însă Sharma a respins oferta: „Este mult mai puțin decât cele 160 de milioane de rupii pe care mi le datorează, iar poprirea ar însemna efectiv că contul ar fi înghețat până la închiderea cazului de către poliție, ceea ce ar putea dura ani de zile. De ce sunt pedepsită cînd nu am nicio vină? Viața mea s-a întors cu susul în jos. Nu pot să dorm. Am coșmaruri zilnice", a adăugat ea.

Nu sunt foarte multe lucruri pe care le poate face clientul

Srikanth L., un expert în finanțe care lucrează pentru Cashless Consumer, o companie din domeniul tehnologiei financiare, a spus că dacă un manager de bancă se decide să te fraudeze, nu sunt foarte multe lucruri pe care le poți face.

Din cauză că era managerul băncii, ea avea automat încredere în el. Dar clienții trebuie să fie mai vigilenți. Trebuie să monitorizeze mereu fluxul de bani din contul lor”, a spus Srikanth.

Este a doua oară într-o lună când banca ICICI ajunge în atenția autorităților. Poliția din statul indian Rajasthan a spus că directorul unei filiale a băncii și asistenții săi i-au păcălit pe clienți timp de mai mulți ani pentru a atinge obiectivele impuse de conducerea băncii.

Inculpații au retras bani din conturile clienților cu care au deschis conturi noi de debit și de economii și depozite cu dobândă fixă. Sharma „își va primi toți banii înapoi, cu tot cu dobândă, odată ce acuzațiile ei se demonstrează că sunt adevărate. Dar, din păcate, va trebui să aștepte”, a spus purtătorul de cuvânt al băncii, care a adăugat că este „uimit” că femeia nu și-a dat seama mai devreme de tranzacțiile frauduloase care s-au făcut cu banii ei timp de trei ani de zile.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite