O companie sud-africană a produs primul vaccin cu ARN mesager de pe continent: „Este un pas mic, dar este un început bun”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto : Facebook
Foto : Facebook

Compania sud-africană  Afrigen Biologics and Vaccines a anunţat joi că a realizat primul vaccin pe bază de ARN mesager împotriva COVID-19 de pe continent, folosind secvenţierea Moderna, şi că acesta va fi gata pentru teste clinice în noiembrie. Proiectul-pilot este susţinut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi iniţiativa Covax

"La scară de laborator, avem un vaccin pe care trebuie să-l testăm", a declarat directoarea generală a Afrigen, Petro Terblanche, onform Agerpres.

Testarea pe animale va începe luna viitoare, însă "studiile pe oameni vor demara abia în noiembrie 2022", a precizat ea după întâlnirea cu un grup de sponsori ai proiectului. 

Cercetătorii de la Afrigen au secvenţiat codul genetic disponibil public pe care Moderna l-a folosit pentru a-şi realiza vaccinul, apoi au fabricat ADN-ul, ARN-ul şi propriul lor produs. 

"Suntem primii care folosesc secvenţa dezvoltată de Universitatea Stanford şi folosită de Moderna pentru vaccinul său pentru a proiecta şi dezvolta un vaccin produs la scară de laborator. Am finalizat procesul de la concepţie până la formula finală. Este un pas mic, dar este un început bun, un început fabulos. Acesta este primul pas important care va permite ţărilor cu venituri mici şi medii să producă singure vaccinuri", a precizat Terblanche.

Moderna şi BioNTech au anunţat planuri de a construi fabrici de vaccinuri ARNm în Africa, dar producţia este încă departe, potrivit Reuters.

„Nu am copiat Moderna, ne-am dezvoltat propriile procese pentru că Moderna nu ne-a oferit nicio tehnologie. Am început cu secvenţa Moderna pentru că asta oferă, în opinia noastră, cel mai bun material de pornire. Dar acesta nu este vaccinul Moderna, este vaccinul Afrigen mRNA hub”, a spus Terblanche,  pentru Reuters.

Terblanche a spus că Afrigen lucrează, de asemenea, la un vaccin ARNm de generaţie următoare care nu are nevoie de temperaturi scăzute pentru depozitare, necesare pentru dozele Pfizer şi Moderna şi care ar fi mai potrivit pentru Africa, care se confruntă adesea cu temperaturi ridicate.

„Vom face lotul nostru de studii clinice, probabil, peste şase luni de acum înainte,... potrivit pentru oameni. Şi ţinta este să fie gata în noiembrie 2022”, a adăugat Terblanche.

Medicines Patent Pool (MPP), o organizaţie de sănătate publică dedicată brevetelor privind medicamentele şi susţinută de Naţiunile Unite, a acordat o subvenţie de 39 de milioane de euro pentru acest proiect-pilot.

Compania Afrigen Biologics and Vaccines are sediul la Cape Town, Africa de Sud.

Africa are doar 11,3% din populaţie vaccinată, fiind continentul cu cea mai mică rată de vaccinare împotriva COVID-19 din lume.  Până în prezent, doar un procent din vaccinurile folosite în Africa sunt produse pe continent.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite