Numărul noilor cazuri de infectare cu noul coronavirus a crescut în Coreea de Sud şi China, primul caz în Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noii infectactaţi din China sunt persoane care au călătorit în Italia şi SUA
Noii infectactaţi din China sunt persoane care au călătorit în Italia şi SUA

Autorităţile de la Seul au anunţat miercuri, pentru prima dată în ultimele cinci zile, o creştere a numărului noilor cazuri de infectare cu coronavirus, după ce bilanţul în scădere din ultimele zile crease speranţe pentru o eventuală ieşire din criză, potrivit AFP.

Coreea de Sud a fost prima ţară, după China, care a înregistrat o propagare foarte puternică a epidemiei de Covid-19 şi rămâne una dintre ţările cele mai afectate din lume.

În total, 242 de noi cazuri au fost raportate marţi, au anunţat miercuri Centrele coreene pentru controlul şi prevenirea bolilor (KCDC), bilanţul totalul al persoanelor infectate în Coreea de Sud ajungând la 7.755.

Seul a anunţat alte şase decese, bilanţul morţilor ajungând la 60.

În fiecare dimineaţă, KCDC anunţă numărul de cazuri înregistrate în ziua precedentă. Bilanţul de marţi reprezintă prima creştere după patru zile consecutive de scădere.

Această creştere rămâne inferioară cifrelor înregistrate la începutul lunii, când erau consemnate între 500 şi 600 de noi contaminări în fiecare zi. Autorităţile au făcut apel în continuare la vigilenţă, în ciuda veştilor optimiste din ultimele zile.

Mai ales după ce a fost identificat un nou focar la un call center din capitală. Cel puţin 90 de persoane au fost contaminate, printre care angajaţii companiei şi membri ai familiilor acestora. "Este cel mai important focar de contaminare din Seul", a declarat miercuri la radio primarul metropolei, Park Won-soon, precizând că au fost efectuate teste de depistare a virusului pentru aproape 500 de persoane care muncesc în aceeaşi clădire.

Peste 60% dintre cazurile de infectare înregistrate în Coreea de Sud au legătură cu Biserica Shincheonji a lui Iisus, organizaţie acuzată adesea că ar fi o sectă. Una dintre adepte, o femeie de 61 de ani, a asistat la patru ceremonii religioase înainte de a fi diagnosticată ca purtătoare a virusului. 

China a anunţat o creştere a numărului de infecţii confirmate cu coronavirus, inversând tendinţa în scădere înregistrată timp de patru zile la rând, majoritatea fiind cazuri importate, informează miercuri Reuters.

În China continentală au fost înregistrate marţi 24 noi cazuri confirmate, a anunţat miercuri Comisia Naţională de Sănătate, mai multe în comparaţie cu ziua anterioară când au fost consemnate 19 cazuri noi de infectare.

Dintre noile cazuri de infectare, zece sunt persoane sosite de peste hotare. Numărul cazurilor importate a crescut astfel la 79.

În capitala Beijing au fost confirmate şase cazuri suplimentare, pacienţii fiind persoane care au călătorit în Italia şi Statele Unite. Shanghai a anunţat două cazuri importate, iar provinciile Shandong şi Gansu câte unul.

Numărul infecţiilor confirmate în provincia centrală Hubei, epicentrul epidemiei, a continuat să se stabilizeze, cazurile suplimentare înregistrând un declin pentru a şasea zi consecutiv.

Preşedintele Xi Jinping a efectuat marţi prima sa vizită în Wuhan, capitala provinciei Hubei, de la izbucnirea epidemiei care a determinat intrarea în carantină a oraşului cu 11 milioane de locuitori.

24 de municipalităţi, regiuni şi provincii din China şi-au redus nivelul de urgenţă de la cel mai înalt grad.

Numărul total al cazurilor confirmate în China continentală era marţi de 80.778. Bilanţul deceselor înregistrat până marţi seara era de 3.158, cu 22 în plus faţă de ziua anterioară.

Turcia a anunţat primul caz de infectare 

Turcia a anunţat miercuri că a înregistrat primul său caz de infectare cu noul coronavirus, un bărbat care a călătorit recent în Europa şi a cărui stare de sănătate este "bună", potrivit ministrului Sănătăţii, citat de AFP.

"Ieri (marţi) seara, rezultatul testului unui pacient suspectat că ar fi purtător de coronavirus a ieşit pozitiv", a declarat ministrul Fahrettin Koca, în timpul unei alocuţiuni difuzate la televizor.

Oficialul a precizat că pacientul a contractat probabil COVID-19 în timpul călătoriei într-o ţară europeană, însă a refuzat să precizeze în ce oraş turcesc va fi internat.

"Acesta este primul caz confirmat în ţara noastră (...) Pacientul este un bărbat. Sănătatea lui generală este bună'', a completat Koca, adăugând că familia şi rudele pacientului au fost plasate sub observaţie.

Cu o populaţie de peste 80 de milioane de locuitori, Turcia este o ţară cu un turism extrem de dezvoltat, care a primit circa 50 de milioane de vizitatori în 2019.

În ultimele săptămâni, Ankara a anunţat o serie de măsuri în încercarea de a proteja ţara de epidemia de coronavirus, printre care instalarea de camere termice în sistemele de supraveghere din aeroporturi, anularea zborurilor către mai multe ţări şi închiderea graniţei terestre cu Iranul.

De asemenea, la Ankara şi Istanbul au fost amenajate spitale pentru a testa şi plasa în carantină cazurile suspecte de coronavirus.

Într-o ţară în care încrederea în autorităţi şi în mass-media a avut de suferit în ultimii ani, numeroase persoane şi-au luat singure măsuri de precauţie în ultimele săptămâni, purtând, spre exemplu, măşti sanitare atunci când îşi părăsesc locuinţele.

În timpul alocuţiunii sale de miercuri, Koca a solicitat populaţiei evitarea pe cât posibil a deplasărilor în străinătate.

Cu puţin timp înainte, Ministerul Sănătăţii a anunţat suspendarea până la o nouă notificare a concediilor pentru unii dintre angajaţii săi.

Numărul cazurilor a crescut în Australia, SUA, Canada, Israel şi Japonia

Numărul cazurilor de COVID-19 confirmate în Australia a crescut miercuri la 112, cu 12 cazuri suplimentare, conform Departamentului de Sănătate, informează Xinhua.

Până în prezent, în Australia s-au înregistrat trei decese. În New South Wales, cel mai populat stat din Australia, au fost consemnate 53 de procente din numărul total de cazuri la nivel naţional - 60.

În Statele Unite, numărul cazurilor COVID-19 confirmate a depăşit 1.000 până marţi 23.30 (3.30 GMT, miercuri), ajungând la 1.001, înregistrându-se 28 de decese, conform centrului de monitorizare al Universităţii Johns Hopkins. Centrul pentru Prevenire şi Controlul Bolilor (CDC) din SUA a raportat 696 de cazuri, luni, la ora 16.00 (20.00 GMT).

În Canada, Columbia Britanică a confirmat marţi şapte noi cazuri de COVID-19, bilanţul ajungând la 39 în această provincie. Printre cele şapte cazuri se numără două persoane care lucrează la un centru de îngrijire din North Vancouver, unde a fost înregistrat luni un deces asociat COVID-19, a declarat responsabila în domeniul sănătăţii din această provincie, Bonnie Henry, într-o conferinţă de presă organizată marţi seară. Canada a raportat cel puţin 93 de cazuri de infecţie.

În Israel, 20 de persoane au fost testate pozitiv marţi cu COVID-19, numărul total al cazurilor confirmate în ţară ajungând la 70, potrivit Ministerului Sănătăţii. Dintre cele 20 de cazuri noi, 16 sunt persoane care s-au întors recent din Europa, una a revenit din SUA şi trei au avut contact cu unele cazurile confirmate anterior. Un băiat în vârstă de 9 ani din Tel Aviv, care s-a întors din Madrid la 2 martie, a fost confirmat cu coronavirus, acesta fiind primul caz de copil infectat cu noul virus în Israel, notează Xinhua. Patru dintre cele 70 de cazuri confirmate din Israel s-au recuperat, potrivit ministerului.

În Japonia, Ministerul Sănătăţii şi administraţiile locale au anunţat că numărul infecţiilor cu COVID-19 a crescut marţi cu un caz, cifra totală ajungând la 568. Dintre cele 568 de cazuri confirmate în Japonia, inclusiv cele asociate vasului de croazieră Diamond Princess , care fost ţinut anterior în carantină în Yokohama, majoritatea sunt din prefectura nordică Hokkaido, care a confirmat 111 cazuri şi a declarat stare de urgenţă.

Numărul deceselor din Japonia din cauza coronavirusului se ridică în prezent la 31, potrivit Ministerului Sănătăţii, cifra incluzând victimele de pe Diamond Princess. În prefectura Aichi au fost confirmate 99 de cazuri, în Osaka - 73, Tokyo - 67, Kanagawa - 43 şi în prefectura Hyogo - 25, conform statisticilor Ministerului Sănătăţii şi autorităţilor locale. Ministerul Sănătăţii a precizat că până în prezent, 427 de persoane au fost externate. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite