Noul Guvern japonez este pregãtit sã reporneascã reactoarele nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antreprenorii susţin necesitatea de a reporni reactoarele, dar sub aplicare unor reguli stricte de securitate
Antreprenorii susţin necesitatea de a reporni reactoarele, dar sub aplicare unor reguli stricte de securitate

Noul ministru japonez al Industriei, Toshimitsu Motegi, a declarat joi cã Guvernul va reporni reactoarele atomice considerate sigure şi s-a pronunţat pentru o revizuire a obiectivului "zero nuclear" prevãzut de cãtre foştii lideri niponi, relateazã AFP.

În paralel, el a promis cã energiile regenerabile vor fi utilizate la maxim.

"Reactoarele nu vor reporni atât timp cât securitatea nu va fi garantatã de cãtre Autoritatea independentã de reglementare, pe baza unor cunoştinţe ştiinţifice", a explicat, în timpul unei conferinţe de presã, ministrul noului Guvern de dreapta.

"În schimb, începând din momentul în care acesta considerã un reactor sigur, Guvernul va ţine cont şi va decide atunci sã-l reporneascã, asumându-şi responsabilitãţile", a adãugat el.

În acelaşi mod, decizia privind continuarea construcţiei unor reactoare va fi luatã în funcţie de studiile de siguranţã efectuate de cãtre specialişti.

Precedentul Guvern de centru-stânga, condus de cãtre Yoshihiko Noda, şi-a exprimat intenţia de a închide centralele nucleare din Japonia pânã în 2030, o perspectivã diferitã de cea a noului Guvern.

Cu toate acestea, înainte de a adopta aceastã poziţie, Noda a autorizat repunerea în funcţiune a douã unitãţi, la Ohi, singurele reactoare active din Japonia dintr-un parc de 50 de unitãţi, alte 48 fiind oprite pentru a se efectua examinãri suplimentare de siguranţã.

Partidul Liberal-Democrat (PLD) al lui Shinzo Abe considerã cã Japonia nu poate renunţa uşor la energia nuclearã, din cauza unor raţiuni economice.

"Este destul de firesc sã se revinã asupra obiectivului de a abandona energia nuclearã", a reacţionat Yasuchika Hasegawa, şeful organizaţiei patronale Keizai Doyukai. În opinia sa, este prematur sã se renunţe la centrale atomice, din cauza unor "probleme de competitivitate şi pentru cã nu se ştie începând din ce moment se va putea garanta o aprovizionare suficientã graţie energiilor regenerabile", spune el.

"A fost puţin cam periculos sã se fixeze sfârşitul folosirii energiei nucleare", a adãugat patronul Camerei Comerţului şi Industriei nipone, Tadashi Okamura.

PLD, partid de dreapta, a câştigat alegerile legislative anticipate din 16 decembrie, în pofida aversiunii populaţiei nipone faţã de energia atomicã.

În schimb, antreprenorii susţin  adeseori necesitatea de a reporni reactoarele, dar sub aplicarea unor reguli severe de securitate.

Noua Autoritate independentã de reglementare, constituitã în septembrie, lucreazã la elaborarea unor reguli mai stricte de construcţie şi de exploatare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite