Noua generaţie de luptători ai Statului Islamic: cum arată antrenamentul unui copil al califatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un copil mic se târăşte, în stil comando, pe sub sârmă ghimpată şi urlă din toţi rărunchii „Allah e mare!“. Totul se petrece în timp ce „antrenorii“ Statului Islamic trag cu arma în pământ, la câţiva centimetri de faţa lui.

Un video şocant de 34 de secunde arată un băieţel îmbrăcat în uniformă militară, care pare mai mic de 10 ani, cum se antrenează pentru Statul Islamic. Acest film este ultima manifestare a militanţilor vorbitori de rusă ai Statului Islamic, care nu se opreşte doar la îmbrăcarea copiilor în uniforme militare şi la fotografierea lor cu arme în mână pentru a-şi arăta devotamentul faţă de gruparea teroristă, ci arată cum sunt instruiţi în arta războiului, notează „Radio Free Europe/Radio Liberty“.

În ultimele luni, Abu Aisha, care se numeşte Artiom Andreiev şi provine din Kazahstan, a postat mai multe filme şi fotografii ale copilului său Abdrakhman, cum este antrenat şi îndoctrinat. Copilul este „generaţia următoare“ a militanţilor Statului Islamic.

Abdrakhman, care are sub 10 ani, a fost arătat îmbrăcat în uniformă militară, manevrând diverse arme şi repetând sloganuri pro-islamiste. Într-o fotografie, copilul stă lângă sora sa mai mare şi flutură ceea ce pare a fi un cuţit de vânătoare. O a treia fotografie îl arată pe băieţel stând în faţa unei tarabe cu sucuri, aparent în Mosul. Copilul este în uniformă şi ţine o armă, cel mai probabil de jucărie.

image

Copiii califatului

Costumarea bebeluşilor şi a copiilor mici drept luptători ai Statului Islamic este o tendinţă printre militanţii vorbitori de rusă din cadrul organizaţiei teroriste, care încearcă să-şi arate devotamentul faţă de „califat“.

Însă imaginile şi filmele postate pe reţelele sociale, pe conturile proprii ale luptătorilor Statului Islamic, cum este Abu Aisha, dezvăluie o tendinţă şi mai periculoasă: din ce în ce mai mulţi părinţi îşi antrenează copiii să gândească şi să lupte ca un militant adult.

Abu Aisha, care are mai multe conturi pe Facebook şi pe reţeaua socială rusă VKontakte, a insistat că vrea să-şi crească fiul în interpretarea violentă a islamului făcută de Statul Islamic. În iunie, Abu Aisha a jurat, într-o postare pe VKontakte, care acum este ştearsă, că îşi va creşte cei doi copii în cadrul „islamului şi Statului Islamic“. 

În afară de încercările evidente ale lui Abu Aisha de a-şi antrena şi militariza fiul, există dovezi ample, nu doar din propaganda Statului Islamic, că micuţii kazahi sunt antrenaţi în tabere ale Statului Islamic din Siria şi Irak. Un video postat de Abu Aisha luna trecută arată militanţi kazahi ai Statului Islamic şi se încheie cu imagini cu un grup de copii şi bebeluşi stând împreună pe un covor. Unul dintre copii urmează un antrenament fizic epuizant, făcând flotări în timp ce copiii ceilalţi privesc.

image

Copiii-martir

În plus faţă de antrenarea propriului fiu pentru a deveni militant, Abu Aisha a lăudat şi alţi taţi din Asia centrală care au permis fiilor adolescenţi să lupte şi să moară pe câmpurile de luptă ale Statului Islamic.

În mai, într-o postare de pe VKontakte, acum ştearsă, Abu Aisha lăuda un militant din Kârgâzstan care a venit în Irak împreună cu soţia şi cei cinci copii, şi al cărui băiat de 15 ani fusese ucis în luptă. „Fraţilor, asemenea taţi care îşi sacrifică fiii pentru Allah sunt foarte rari“, scria Abu Aisha.

Abu Aisha susţine că este din Atirau, principalul port al Kazahstanului de la Marea Caspică. El spune că are 30 de ani şi că este staţional împreună cu copiii săi în Mosul, unde îşi caută altă nevastă. Nu este clar de câtă vreme se află Abu Aisha în teritoriile din Irak controlate de militanţi, dar postările sale de pe reţelele sociale sugerează că se află în Mosul de cel puţin un an şi că înainte de asta a fost în Siria.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite