Nord-coreenii îl plâng pe Kim Jong-il

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa oficială nord-coreeană vorbeşte despre „tristeţea de nedescris“ care i-a cuprins pe toţi nord-coreenii ieri, la anunţarea morţii „iubitului conducător“.

Coreea de Nord a şocat ieri întreaga lume anunţând moartea liderului comunist, Kim Jong-il, din cauza unui atac de cord, la vârsta de 69 de ani. Agenţia centrală de presă nord-coreeană (KCNA) a anunţat că „iubitul conducător", în vârstă de 69 de ani, a decedat din cauza unei „mari epuizări mentale şi fizice, la 17 decembrie, la ora locală 8.30 (1.30, ora României)" şi că, potrivit autopsiei, realizată duminică, a fost vorba de un „infarct miocardic sever, survenit în urma unei crize cardiace". La momentul morţii, „conducătorul iubit" se afla într-un tren, într-una dintre vizitele sale de lucru.

Moartea lui Kim Jong-il, care a condus ţara cu o „mânâ de fier" de la decesul tatălui său, Kim Il-sung, în 1994, a fost anunţată la televizor cu o voce tremurândă de o prezentatoare înlăcrimată, îmbrăcată în negru şi având în spate peisaje cu munţi şi păduri albe, decoruri ale vechilor legende din Coreea.

„Crispaţi de durere"

Imagini transmise de KCNA prezintă o masă de oameni care plâng în hohote lângă statuile şi monumentele dedicate „iubitului conducător". Lacrimile par reale, dar ceremonialul pare orchestrat. Unii dintre cei prezenţi lovesc asfaltul cu pumnii şi se jelesc cu voce tare.

Click pe foto pentru a vedea o scurtă istorie a vieţii lui Kim Jong-il



„Oamenii nu încearcă nici măcar să-şi şteargă lacrimile, se crispează de durere şi disperare, atât de mare le e pierderea", relatează KCNA.  Televiziunea naţională a arătat imagini cu membrii Partidului Muncitorilor din Coreea, aripa politică a celor mai „zeloşi" reprezentanţi ai regimului, lovind cu pumnii în masă şi plângând, într-o provincie a ţării.

Un portret cu Kim Jong-il surâzător, îmbrăcat cu obişnuita sa tunică kaki, era difuzat pe acordurile unui marş funebru. Televiziunea a prezentat, de asemenea, o retrospectivă cu faimoasele sale inspecţii de propagandă în baze militare, uzine, magazine, sate, în care le cerea interlocutorilor săi să urmeze „spiritul marelui general", tatăl său, Kim Ir Sen.

Comunism şi autosuficienţă

„Sub autoritatea Tovarăşului Kim Jong Un, ne vom transforma durerea în forţă şi curaj, vom depăşi dificultăţile actuale şi vom munci şi mai mult pentru marea victorie a Juche", a declarat un ofiţer, în vârstă de 43 de ani, Jong Il-Guk. „Juche" înseamnă „autosuficienţă", o ideologie impregnată de comunism şi mândrie naţională dezvoltată de Kim Ir Sen.

Înmormântarea lui Kim, transformat într-un semi-zeu de uriaşa sa maşină de propagandă, va avea loc pe 28 decembrie. Doliul oficial va dura până pe 29 decembrie. Deşi sănătatea liderului nord-coreean a fost mereu ,,secret de stat", presa din regiune a relatat că el a suferit un atac cerebral în august 2008. El ar fi avut de asemenea probleme renale, diabet şi hipertensiune. 

Click pe foto pentru a vedea o scurtă istorie a vieţii lui Kim Jong-il
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite