Noi proteste în Piaţa Tahrir, la doi ani de la revoltele din Egipt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În piaţa Tahrir, din capitala Egiptului, Cairo, au avut loc ciocniri între poliţie şi protestatari. Vineri se împlinesc doi ani de la revolta care l-a înlăturat de la putere pe preşedintele Hosni Mubarak, iar grupurile de opoziţie au făcut apel la demonstraţii de masă. Ele acuză guvernul nou-ales al ţării că trădează obiectivele revoluţiei.


Scurte ciocniri au avut loc şi joi în apropiere de piaţa Tahrir între poliţie şi manifestanţii care încercau să demoleze un zid din blocuri de beton pentru ca manifestanţii să poată circula liber, vineri, în centrul oraşului.

Ministerul de Interne a anunţat că cinci poliţişti au fost răniţi şi le-a cerut manifestanţilor să evite confruntările cu forţele de ordine.

Joi seara, preşedintele Mohamed Morsi le-a cerut egiptenilor să celebreze "paşnic şi civilizat" a doua aniversare a revoltei.

Opoziţia a făcut apel la organizarea unui marş împotriva preşedintelui islamist Mohamed Morsi şi a Fraţilor Musulmani, mişcare din care provine acesta, preluând aceleaşi scandări ca în urmă cu doi ani: "Pâine, libertate, justiţie socială".

"Să ieşim în pieţe pentru a finaliza obiectivele revoluţiei", a cerut pe Twitter Mohamed ElBaradei, una dintre figurile centrale ale opoziţiei laice.

Reuniuni sunt prevăzute în emblematica piaţă Tharir, în faţa palatului prezidenţial din Heliopolis, la periferia capitalei, precum şi în alte oraşe de provincie precum Alexandria (nord) şi Asyut (centru).

Fraţii Musulmani nu au cerut, oficial, organizarea unor manifestaţii vineri. Pentru a marca doi ani de la "revoluţie", ei au lansat o iniţiativă intitulată "Împreună construim Egiptul", reunind o serie de acţiuni sociale şi de caritate.

Ministerul egiptean al Sănătăţii a mobilizat pentru vineri circa 2.000 de ambulanţe în eventualitatea unor violenţe la Cairo, unde se aşteaptă ca mii de manifestanţi să marcheze împlinirea a doi ani de la revolta care a culminat cu plecarea preşedintelui Hosni Mubarak de la putere.

Sute de brigăzi mobile de medici au fost desfăşurate în pieţele unde vor avea loc manifestaţiile la Cairo, în special în piaţa Tahrir. Toate acţiunile preconizate se vor desfăşura în a doua parte a zilei, după rugăciunea tradiţională de vineri.

De asemenea, Ministerul egiptean de Interne a suplimentat paza din jurul obiectivelor guvernamentale şi instituţiilor publice, exprimându-şi intenţia de a „monitoriza manifestaţiile în masă“. Cu toate acestea, responsabili de la Interne au declarat că poliţia nu are de gând să intervină dacă „manifestanţii nu vor încălca cadrul legal“.

O filială a organizaţiei Fraţii Musulmani, incendiată

 O filială a mişcării islamiste Fraţii Musulmani din oraşul egiptean Ismailiya a fost incendiată vineri de manifestanţi ostili preşedintelui Mohamed Morsi, informează AFP.

Incendiul a cuprins sediul local al Partiduilui Libertăţii şi Justiţiei, aripa politică a mişcării Fraţii Musulmani.

Incidentul intervine în contextul protestelor violente de la Cairo şi din alte oraşe egiptene, organizate la doi ani de la revoltele care au condus la înlăturarea regimului Hosni Mubarak.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite