Nigeria: Gruparea islamistă Boko Haram atacă un oraş cheie din nordul ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima dată după mai multe luni, extremiştii islamişti din gruparea Boko Haram, înarmaţi cu lansatoare de grenade şi veste explozive, au lovit oraşul Maiduguri din nord-estul Nigeriei, omorând cel puţin 15 persoane.

Gruparea islamistă Boko Haram a atacat duminică seară un oraş cheie din nord-estul Nigeriei, au făcut cunoscut locuitori din zonă, cu câteva zile înainte de sfârşitul termenului pe care şi l-a fixat preşedintele Muhammadu Buhari pentru a învinge insurecţia, transmite AFP. 

 Combatanţi ai Boko Haram au invadat Jiddari Polo, o localitate situată la periferia Maiduguri, capitala statului Borno (nord-est), în jurul orei locale 18.30 (17.30 GMT), deschizând focul şi lansând explozivi.

Nu a fost posibil să se afle dacă atacul grupării afiliate Statului Islamic (SI) s-a soldat cu victime.

"Trebuie să aşteptăm până dimineaţă pentru a ne face o idee despre consecinţele atacului, care s-a produs pe întuneric", a precizat un membru al miliţiilor de autoapărare care ajută armata, Babakura Kolo.

Armata nigeriană a ripostat cu tiruri de artilerie în direcţia insurgenţilor, forţându-i pe islamiştii din Boko Haram să bată în retragere.

"Tocmai terminasem rugăciunea de seară la moschee, când au început să auzim tiruri de artilerie şi focuri de armă", a declarat un locuitor, Shehu Mala.

"Toţi locuitorii cartierului au fugit din casele lor spre alte zone ale oraşului", a continuat el.

Boko Haram a încercat în mai multe rânduri să recucerească oraşul Maiduguri, leagăn al Boko Haram lovit frecvent de atentate sinucigaşe şi raiduri sângeroase ale insurgenţilor, după ce au fost alungaţi în urmă cu trei ani.

Acest nou atac a avut loc la câteva zile după ce preşedintele Muhammadu Buhari a afirmat că războiul împotriva Boko Haram a fost câştigat "tehnic" şi l-a mai puţin de o săptămână de termenul limită de la 31 decembrie 

Violenţele care se înregistrează în nord-estul Nigeriei şi în ţările vecine vizate de secta islamistă Boko Haram privează de şcoală peste un milion de copii, care sunt expuşi abuzurilor, răpirilor şi recrutării în grupările armate, a anunţat marţi Fondul ONU pentru Copii (UNICEF), citat de Reuters.

Peste 2.000 de şcoli din Nigeria, Niger, Camerun şi Ciad sunt închise din cauza conflictului. Sute de şcoli au fost jefuite, avariate sau distruse complet, se arată în comunicatul emis de UNICEF.

Câteva sute de şcoli au fost redeschise în ultimele luni în Nigeria, dar lipsa securităţii şi teama de violenţă determină mulţi profesori să nu revină la cursuri şi pe părinţi să nu-şi trimită copiii la şcoală.

"Conflictul a fost un şoc enorm pentru educaţie în regiune, iar violenţa a menţinut mulţi copii în afara sălilor de clasă de peste un an, mărind riscul de a abandona complet şcoala", a declarat Manuel Fontaine, director regional al UNICEF pentru Africa de Vest şi de Centru.

"Şcolile au fost ţintele atacurilor, iar copiii se tem să revină la şcoală. Cu cât rămân mai mult departe de şcoală, cu atât creşte riscul de a fi victime ale abuzurilor şi de a fi recrutaţi de grupările armate", a adăugat acesta.

Peste 400 de şcoli s-au redeschis începând din octombrie în statul nigerian Borno, fieful insurecţiei islamiste care afectează de şase ani regiunea, la 18 luni după închiderea instituţiilor şcolare în urma unui atac în statul vecin Yobe, care s-a soldat cu moartea a 59 de elevi.

În nordul Camerunului, vizat de asemenea de violenţe comise de gruparea Boko Haram, doar o şcoală din cele 135 închise în 2014 s-a redeschis anul acesta, a precizat UNICEF.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite