Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Miami Herald“ 12 decembrie 2009
„Miami Herald“ 12 decembrie 2009

Situaţia în care se află preşedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, confirmă zicala „Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită“.

Ca principal bancher al naţiunii, Bernanke merită laude pentru că a acţionat repede şi energic după prăbuşirea pieţei imobiliare, pentru a opri din cădere liberă economia americană.

Expert în Marea Depresiune, el a ştiut că precauţia excesivă şi jumătăţile de măsură nu funcţionează, aşa că a decis ajutoare financiare imense şi alte măsuri economice robuste destinate pompării de bani în economie. Eforturile sale au readus la viaţă instituţiile de împrumut aflate în prăbuşire şi au făcut ca joburile şi creditele să nu dispară definitiv.

Comportamentul său calm şi comentariile publice au oferit o prezenţă liniştitoare şi au dat americanilor şi altor guverne din lume încredere în gestionarea corectă a crizei. În mare măsură, a reuşit să stopeze căderea.

Şi totuşi, la audierea pentru reconfirmare de săptămâna trecută, a fost tratat de câţiva senatori precum diavolul în persoană şi a fost aspru criticat de senatorul independent de Vermont, Bernie Sanders, revoltat faţă de „lăcomia şi imprudenţa Wall Street-ului".

Acesta s-a înfuriat pe Bernanke pentru „eşecul Rezervei Federale de a interveni la timpul potrivit pentru a opri activităţile de casino ale marilor companii financiare". Acest fals populism a fost greşit direcţionat către actualul preşedinte al Rezervei Federale.

Desigur, ar fi frumos dacă mai mulţi americani ar avea din nou joburi şi bani. Ar fi minunat dacă bancherii ar răspunde la acţiunile guvernului prin acordarea de credite, în loc să folosească banii publici pentru a-şi îmbunătăţi bilanţurile contabile.

Şi ar fi extraordinar dacă Wall Street-ul ar lua o pauză suficient de lungă de la autoîmbogăţirea excesivă, pentru a se asigura că economia îşi revine pe deplin. Dar Bernanke nu poate fi acuzat pentru aceste eşecuri şi nici pentru complacerea care a caracterizat mandatul predecesorului său, Alan Greenspan.

Publicul are nemulţumiri legitime faţă de cei aleşi să-l reprezinte la Washington. Eşecurile lor au contribuit la criza economică. Dar e o greşeală să dăm vina pe Bernanke, care a fost o parte indispensabilă a soluţiei, şi nu a problemei.

Senatorul Sanders a suspendat nominalizarea lui Bernanke, al cărui mandat expiră la 31 ianuarie. Din fericire, preşedintele Rezervei Federale pare a avea susţinere suficientă pentru a învinge această manevră nedreaptă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite