New York Times: O întreagă reţea de forţe speciale ale statelor NATO şi agenţi speciali ai CIA operează în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

În Ucraina operează o întreagă reţea de forţe speciale şi spioni din ţările NATO, alături de angajaţi ai Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA), care se află şi ei în fosta republică sovietică.

 Aceşti oameni desfăşoară activităţi de contrainformaţii şi contraterorism şi transmit autorităţilor ucrainene cele mai importante informaţii secrete, supraveghează furnizarea de arme şi pregătirea armatei ucrainene, scrie New York Times citând mai mulţi oficiali americani şi europeni de rang înalt, ale căror nume nu au fost dezvăluite.

„Pe măsură ce forţele ruse avansează într-o campanie istovitoare pentru a ocupa estul Ucrainei, capacitatea ţării de a rezista atacului depinde mai mult ca niciodată de ajutorul Statelor Unite şi al aliaţilor săi, inclusiv de o reţea ascunsă de comandouri şi spioni care se grăbesc să furnizeze arme, informaţii şi antrenament ”, scrie NYT.  Chiar şi atunci când administraţia Biden a spus că nu va desfăşura trupe americane în Ucraina, unii oficiali CIA continuau să lucreze pe ascuns în ţară, mai ales în capitala, Kiev, canalizând o mare parte din cantitatea mare de informaţii pe care Statele Unite o împărtăşesc cu forţele ucrainene, potrivit actualilor şi foştilor oficiali.

Zeci de membri ai forţelor speciale din ţările NATO, inclusiv Marea Britanie, Franţa, Canada şi Lituania, lucrează şi în Ucraina, susţin trei oficiali americani. Statele Unite, deşi şi-au retras 150 dintre instructorii săi militari înainte de începerea războiului în februarie, au lăsat o serie de aşa-zise comandouri care, de asemenea, antrenează şi consiliază trupele ucrainene şi asigură livrarea de arme şi alte forme de asistenţă.

La scurt timp după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie, al 10-lea Grup de Forţe Speciale Terestre, care înainte de război a antrenat comandouri ucrainene la o bază din vestul ţării, a înfiinţat o celulă de planificare a coaliţiei în Germania pentru a coordona asistenţa militară pentru comandourile ucrainene şi alte forţe ucrainene. Acum din această celulă fac parte 20 de ţări. Grupul face parte dintr-un set mai larg de grupuri operaţionale şi de coordonare a informaţiilor înfiinţate de Comandamentul European al Pentagonului pentru a accelera asistenţa aliată pentru forţele ucrainene. La Baza Aeriană Ramstein din Germania, de exemplu, o echipă a Forţelor Aeriene ale SUA şi a Gărzii Aeriene Naţionale numită Grey Wolf oferă sprijin tactic şi tehnic Forţelor Aeriene Ucrainene, a declarat un purtător de cuvânt al armatei.

Misiunea agenţilor CIA

Potrivit oficialilor americani şi alţi occidentali, forţe speciale care se află în Ucraina, chiar dacă nu sunt în prima linie cu trupele ucrainene, sunt comandate de la cartierele generale din alte părţi ale ţării sau de la distanţă prin comunicaţii criptate. Cu toate acestea, semnele sprijinului lor clandestin logistic, de instruire şi informaţii sunt palpabile pe câmpul de luptă. Personalul CIA care lucrează în Ucraina s-a concentrat pe canalizarea informaţiilor pe care guvernul SUA le-a furnizat guvernului ucrainean.

De asemenea, aceste grupuri ajută la aflarea informaţiilor despre locaţiile depozitelor de arme din spatele trupelor inamice ale Federaţiei Ruse, astfel încât ucrainenii să poată efectua lovituri precise asupra lor, mai ales cu sistemele americane MLRS HIMARS , care au ajuns deja pe linia frontului.

În acelaşi timp, unii ofiţeri militari care au cooperat cu UAF şi-au exprimat nemulţumirea faţă de unele aspecte ale pregătirii. Unul dintre oficialii anterioarei administraţii prezidenţiale americane a spus că Forţele Armate ucrainene pierd o mulţime de oameni din cauza medicinii de teren slabe şi pentru că armata ucraineană nu poate evacua întotdeauna răniţii de pe câmpul de luptă.

Potrivit publicaţiei, guvernul SUA ar putea împărtăşi instrumente moderne de prim ajutor militar şi ar putea ajuta la înfiinţarea de spitale de campanie, în care răniţii pot fi stabilizaţi pentru evacuarea ulterioară în spate.

Se ştie că mai mulţi soldaţi ucraineni au fost duşi în Germania pentru pregătire în medicina militară. Antrenamentele sunt conduse de ofiţerii „beretelor verzi” ale Statelor Unite (forţele de operaţiuni speciale).

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite