NATO nu va trimite trupe terestre pentru a lupta împotriva Statului Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exclus posibilitatea trimiterii de trupe terestre pentru a lupta împotriva militanţilor Statului Islamic, subliniind, într-un interviu acordat cotidianului elveţian „Tages-Anzeiger“, necesitatea întăririi forţelor locale aflate în conflict cu gruparea teroristă.

Acest lucru „nu este pe agenda coaliţiei şi a aliaţilor NATO“, a declarat Stoltenberg pentru cotidianul elveţian, referitor la desfăşurarea de trupe terestre pentru a susţine loviturile aeriene. „SUA au un număr limitat de forţe speciale. În primul rând este vorba despre întărirea forţelor locale. Nu este uşor, dar este singura opţiune“, a adăugat el, notează Reuters.

Potrivit lui Stoltenberg, în cazul acestui conflict nu este vorba despre un război între Vest şi lumea islamică, ci mai degrabă de o luptă îndreptată împotriva „extremismului şi terorismului“.

„Musulmanii se află în prima linie a acestui război“,  a declarat secretarul general al NATO, adăugând că tot musulmanii reprezintă majoritatea victimelor şi că mulţi dintre cei care luptă împotriva Statului Islamic sunt musulmani. „Noi nu putem duce această luptă pentru ei“, a mai spus Stoltenberg.

Cu ochii pe Moscova şi Ankara

Totodată, el a subliniat că NATO va ajuta autorităţile de la Ankara să amelioreze apărarea aeriană a ţării, după ce Turcia a doborât un avion militar rusesc luna trecută. Alianţa Nord-Atlantică va adopta un pachet de măsuri pentru Turcia până la Crăciun, a adăugat Stoltenberg, subliniind necesitatea de a calma tensiunile cu Moscova după doborârea avionului.

„Acum este important să se reducă tensiunile şi să se dezvolte mecanisme pentru a preveni incidente similare în viitor. Constatăm o întărire semnificativă a prezenţei militare ruse din extremul nordic până în Marea Mediterană. Trebuie să evităm, de asemenea, incidente similare celui din Turcia“, a afirmat secretarul general al NATO .

De asemenea, el a facut apel la Rusia pentru a avea „un rol mai constructiv în lupta împotriva Statului Islamic“. „Până în prezent, Rusia a atacat alte grupări şi s-a concentrat pe susţinerea regimului Al-Assad“, a declarat oficialul Alianţei Nord-Atlantice.

Reuters notează că preşedintele american, Barack Obama, a afirmat săptămâna trecută că decizia sa de a trimite mai multe forţe speciale americane pentru a lupta împotriva Statului Islamic în Irak nu înseamnă că SUA se îndreaptă spre o altă invazie, precum cea din 2003. 

Obama a precizat că strategia sa de a lupta împotriva Statului Islamic în Irak şi Siria nu include desfăşurarea de trupe combatante terestre, dar Pentagonul a anunţat că va trimite o nouă forţă a trupelor pentru operaţiuni speciale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite