Mutare neaşteptată a noului preşedinte de la Teheran: Iranul şi Rusia exerciţii militare comune în Marea Caspică
0Deşi cei mai mulţi analişti anticipau că noul preşedinte al Iranului, care este un reformist moderat, va încerca să întărească relaţiile cu Occidentul, acesta i-a luat pe toţi prin surpindere atunci când Teheranul a anunţat că efectuează exerciţii militare comune cu Rusia.
Luni, Iranul şi Rusia au început să efectueze exerciţii navale comune în Marea Caspică, reafirmându-şi în felul acesta parteneriatul strategic care există între cele două state de mult timp.
Deşi nu au fost oferite foarte multe detalii privind desfăşurarea de forţe, manevrele vor include exerciţii tactice, misiuni de salvare şi operaţiuni împotriva pirateriei, a informat agenţia ISNA, citând un purtător de cuvânt al marinei militare iraniene.
Potrivit aceleiaşi surse, la exerciţii urmează să participe şi o navă de luptă a Corpului Gardienilor Revoluţiei, forţa de elită a regimului islamic iranian.
În ceea ce priveşte durata, potrivit EnglishNews, exercițiile militare se vor desfășura pe parcursul a patru zile și vor implica două faze principale. Faza de coastă va include elaborarea de proiecte, asigurarea coordonării și furnizarea de instruire relevantă. Faza tactică va implica operațiuni de stingere a incendiilor, de salvare a naufragiaților și a membrilor echipajului răniți și de efectuare de fotografii aeriene.
Iranul şi Rusia au relaţii apropiate de multă vreme; ambele puteri sprijină regimul lui Bashar al-Assad din Siria. Iranienii au fost acuzaţi că le furnizează ruşilor drone pentru războiul împotriva Ucrainei, dar liderii de la Teheran au dezminţit informaţiile respective, reaminteşte dpa.
Noul preşedinte iranian Masoud Pezeshkian, considerat în general un reformist moderat, va urmări probabil o apropiere de Occident după tensiunile din ultimii ani. Exerciţiile navale alături de Rusia sugerează însă că el nu este dispus să rupă legăturile cu Moscova, comentează aceeaşi agenţie.
Iranul a organizat exerciții navale comune și cu alte țări, inclusiv Oman și Pakistan.
În ultimii ani, experții și tehnicienii militari iranieni au făcut mari progrese în dezvoltarea și fabricarea unei game largi de echipamente militare, forțele armate devenind autosuficiente în această privință. Iranul a organizat, de asemenea, mai multe unități militare cu scopul de a-și testa pregătirea de luptă în fața unor posibile amenințări.
Oficialii iranieni au afirmat în repetate rânduri că Republica Islamică va continua să își consolideze capacitățile de apărare, care sunt „destinate în întregime scopului de apărare și nu vor face niciodată obiectul negocierilor”, relatează PressTV.