Rebelii Houthi susținuți de Iran, despre atacul din Tel Aviv, pe care l-au revendicat: „Și-a atins obiectivele” VIDEO
0Atacul cu o dronă cu rază lungă de acțiune de fabricație iraniană, care a lovit centrul orașului Tel Aviv în primele ore ale zilei de vineri și care a ucis un om și a rănit alți patru, a fost revendicat de miliția Houthi din Yemen, potrivit Reuters. Atacatorii au numit Tel Aviv o țintă principală „în raza de acțiune a armelor noastre”.
Imaginile difuzate pe rețelele de socializare sugerează că atacul a venit dinspre mare, fără declanșeze alarme de raid aerian. S-a întâmplat la câteva ore după ce armata israeliană a confirmat că a ucis un comandant de rang înalt al miliției Hezbollah susținută de Iran în sudul Libanului.
„A ajuns din Yemen la Tel Aviv”
Purtătorul de cuvânt al ramatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că armata a evaluat că drona, care a lovit o clădire de pe malul mării, în apropiere de sediul Ambasadei SUA din Tel Aviv, a fost un model Samad-3 modernizat de fabricație iraniană.
„Estimarea noastră este că a ajuns din Yemen la Tel Aviv”, a precizat acesta în cadrul unui briefing de presă.
Potrivit unui purtător de cuvânt al Houthis, care, la fel ca Hezbollah, sunt aliniate Iranului, gruparea a atacat Tel Aviv cu o dronă și va continua să țintească Israelul în semn de solidaritate cu palestinienii din războiul din Gaza.
Atacul de vineri alimentază temerile cu privire la alte consecințe ale războiului din Gaza, în condițiile în care Houthis și alți pro-iranieni se aliază cu grupul militant palestinian Hamas.
„Trebuie să fim pregătiți pentru acțiuni defensive și ofensive”
Incidentul precedă vizita la Washington a prim-ministrului Benjamin Netanyahu săptămâna viitoare.
Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, s-a întâlnit cu comandanții militari pentru a revizui apărarea aeriană și a declarat că țara trebuie să fie pregătită pentru toate scenariile. „Trebuie să fim pregătiți pentru acțiuni defensive și ofensive”, a spus el, potrivit unei declarații a biroului său.
De ce drona nu a declanșat alarma?
Armata israeliană încă investighează de ce drona nu a declanșat alarma, dar rapoartele inițiale au sugerat că aeronava a fost identificată, însă sirenele nu au fost declanșate din cauza unei erori umane.
„Vorbim despre un UAV (Unmanned Aerial Vehicle) mare, care poate zbura pe distanțe mari”, a declarat oficialul militar jurnaliștilor după atac.
Patrulele aeriene au fost sporite pentru a proteja spațiul aerian israelian, a anunțat armata, precizând că nu a dispus noi măsuri de apărare civilă.
Tel Aviv, centrul economic al Israelului, a fost plasat într-o stare de alertă ridicată.
După atacul de vineri, sirenele au sunat în mod repetat în zonele apropiate de granița cu Libanul, iar apărarea aeriană israeliană a interceptat cel puțin o țintă aeriană care a trecut în Israel, potrivit Reuters,
Houthi: Tel Aviv ,o țintă principală „în raza de acțiune a armelor noastre”
Purtătorul de cuvânt al Houthi, Yahya Saree, a numit Tel Aviv o țintă principală „în raza de acțiune a armelor noastre”.
Potrivit acestuia, atacul a fost efectuat cu ajutorul unei noi drone numite „Yafa”, despre care a spus că este capabilă să ocolească sistemele de interceptare și nedetectabilă de radare, potrivit Reuters.
„Operațiunea și-a atins obiectivele cu succes”, a declarat Saree într-un discurs televizat.
Serviciile de urgență israeliene au anunțat că trupul unui bărbat în vârstă de 50 de ani a fost găsit într-un apartament din apropierea exploziei, iar patru persoane au fost duse la spital cu răni ușoare provocate de schije. Alte patru persoane au fost preluate în stare de șoc. Toate acestea au fost ulterior externate, au declarat serviciile de sănătate.
De la începutul războiului din Gaza, Israelul a avut schimburi zilnice de rachete și focuri de artilerie cu Hezbollah de-a lungul frontierei sale nordice și în sudul Libanului, provocând temeri legate de un conflict regional mai amplu în cazul escaladării situației.
Atacurile Houthi împotriva Israelului și a țintelor occidentale s-au intensificat, în semn de solidaritate cu palestinienii, după ce Israelul a invadat Fâșia Gaza în urma atacului de anul trecut al militanților Hamas asupra sudului Israelului.
Aminim că Hamas a luat cu asalt orașele israeliene la 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.200 de persoane și luând peste 250 de ostatici în Gaza, potrivit bilanțului israelian. De atunci, aproape 39 000 de palestinieni au fost uciși în atacul Israelului asupra Fâșiei Gaza, potrivit autorităților sanitare din enclavă.