Mister Marlboro, unul dintre cei mai temuţi terorişti din lume, a fost ucis de americani în Libia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mokhtar Belmokhtar, supranumit „Intangibilul” şi „Mister Marlboro”, a fost ucis duminică într-un raid aerian american în Libia, au anunţat autorităţile de la Tripoli. Printre altele, organizaţia teroristă condusă de Belmokhtar - afiliată al-Qaeda - a fost responsabilă pentru luarea de ostatici de la platforma de gaze In Amenas, din estul Algeriei, unde au murit 40 de oameni, printre care şi doi români.

Mokhtar Belmokhtar a fost ucis, duminică, într-un raid desfăşurat cu un singur avion american de luptă, au declarat oficiali libieni citaţi de CNN. 

Guvernul libian a declarat că Belmokhtar a fost ucis în timpul atacului, dar oficialii americani încă nu au confirmat. „A fost un singur atac desfăşurat cu un avion”, a declarat un oficial din cadrul Pentagonului, care are informaţii directe în legătură cu operaţiunea. Nu a existat personal la sol, a adăugat oficialul citat. Mişcările lui Belmokhtar au fost urmărite în timpul raidului, dar rezultatul operaţiunii încă este evaluat, a precizat oficialul american.

Bărbatul cu un singur ochi“ este porecla dată liderului islamist Mokhtar Belmokhtar. Algerianul lupta în Afganistan împotriva Rusiei când şi-a pierdut ochiul. El a fost considerat unul dintre cei mai influenţi lideri islamici din regiunea sahariană. A fost creierul operaţiunii de luare de ostatici la un complex gazifer din In Amenas, în sud-estul Algeriei, una dintre cele mai grave crize de acest fel din ultimii ani. Patru români au fost ţinuţi ostatici, alături de alte aproximativ 160 de persoane, timp de mai multe zile. Doi dintre ei au reuşit să scape, doi au fost ucişi de jihadişti. 

„Unii observatori cred că Belmokhtar foloseşte atacul pentru a arăta obedienţa sa pasionată. Pentru o perioadă îndelungată, a fost al doilea sau al treilea din reţea, dar apoi a fost trimis în Mali“, spune Hardy Ostry, şef al departamentului care se ocupă de Tunisia, Algeria şi Libia de la fundaţia germană Konrad-Adenauer, într-un interviu pentru DW.

Născut în 1972, în oraşul algerian Ghardaia, Belmokhtar, la vârsta de 19 ani, a luptat alături de islamişti în Afganistan. În 1993, s-a întors acasă şi s-a alăturat Grupului Islamic Armat, care a luptat împotriva regimului din 1991.

Conflictul sângeros a fost declanşat de primele alegeri democratice în Algeria, când Frontul Salvării Islamice a câştigat prima rundă a alegerilor cu majoritate absolută,dar nu i s-a permis să formeze guvernul. În anii care au urmat, 200.000 de vieţi au fost pierdute. În acest timp, Belmokhtar a devenit comandant al Grupului Islamic Armat, înainte de a se muta la gruparea extremistă GSPC.

Belmokhtar a fost liderul uneia dintre cele mai importante celule Al-Qaeda şi a răpit numeroşi turişti. A strâns o avere, alături de alţi lideri.

„Au operat sub numele de Al Qaeda, conform ideologiei. Dar în realitate nu sunt oameni care să ţină la ideologii”, spune El Difraoui. „Încearcă să construiască un fel de stat islamic. Dar au făcut şi o mulţime de bani prin traficul de arme, de persoane şi de droguri“.

[<a href="//storify.com/elenadumitru/criza-ostaticilor-din-algeria-2013" target="_blank">View the story "Criza ostaticilor din Algeria, 2013" on Storify</a>]

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite