Omul care se află în spatele dramei din Algeria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conflictul din Mali continuă. Cu o răpire spectaculoasă în Algeria, islamiştii au vrut să oprească intervenţia armatei franceze în vestul Africii. Dar organizaţia îşi propusese şi mai multe prin aceste atacuri.

„Bărbatul cu un singur ochi“ este porecla dată liderului islamist Mokhtar Belmokhtar, scrieoperaţiunii de luare de ostatici la un complex gazifer din In Amenas, în sud-estul Algeriei.

Miercuri seară, celula islamistă a luat ostatici cetăţeni europeni şi americani. Grupul de comando „Al-Muwaqiun bi-al Dima“ (Cei care semnează cu sânge) şi-a asumat responsabilitatea pentru atac. Belmokhtar a fondat grupul în decembrie anul trecut şi s-a distanţat apoi de reţeaua teroristă regională.

„Unii observatori cred că Belmokhtar foloseşte atacul pentru a arăta obedienţa sa pasionată. Pentru o perioadă îndelungată, a fost al doilea sau al treilea din reţea, dar apoi a fost trimis în Mali“, spune Hardy Ostry, şef al departamentului care se ocupă de Tunisia, Algeria şi Libia de la fundaţia germană Konrad-Adenauer, într-un interviu pentru DW.

Grupul de comando al lui Belmokhtar a solicitat trupelor franceze care se aflau în Mali să îşi încheie misiunea, în urma răpirii.

Faptul că acest conflict din ţara Africii de Vest se extinde în Algeria, urmând intervenţia francezilor, nu este o surpriză pentru mulţi experţi. Grupul islamist este furios, printre altele, din cauza faptului că guvernul algerian a permis fostului invadator să utilizeze spaţiul aerian, spune Asiem El Difraoui, de la Institutul de Media şi Comunicare din Berlin.

„Şi acum încearcă să îşi arate brutalitatea“, adaugă el.

Născut în 1972, în oraşul algerian Ghardaia, Belmokhtar, la vârsta de 19 ani, a luptat alături de islamişti în Afganistan. În 1993, s-a întors acasă şi s-a alăturat Grupului Islamic Armat, care a luptat împotriva regimului din 1991.

Conflictul sângeros a fost declanşat de primele alegeri democratice în Algeria, când Frontul Salvării Islamice a câştigat prima rundă a alegerilor cu majoritate absolută,dar nu i s-a permis să formeze guvernul. În anii care au urmat, 200.000 de vieţi au fost pierdute. În acest timp, Belmokhtar a devenit comandant al Grupului Islamic Armat, înainte de a se muta la gruparea extremistă GSPC.

Belmokhtar a fost liderul uneia dintre cele mai importante celule Al-Qaeda şi a răpit numeroşi turişti. A strâns o avere, alături de alţi lideri.

„Au operat sub numele de Al Qaeda, conform ideologiei. Dar în realitate nu sunt oameni care să ţină la ideologii, spune El Difraoui. „Încearcă să construiască un fel de stat islamic. Dar au făcut şi o mulţime de bani prin traficul de arme, de persoane şi de droguri“.

Deoarece grupul are o reţea atât de extinsă în regiune, atacuri teoriste similare, precum cel din Algeria, sunt posibile în ţările care se învecinează cu Mali. „De pildă, în Mauritania, Niger, Nigeria, dar şi în Tunisia“, spune El Difraoui, în special pentru că starea securităţii s-a deteriorat în regiune odată cu încheierea regimului lui Gaddafi în Libia.

Una dintre cele mai mari temeri ale guvernului de aici este că nu vor fi capabili să ţină situaţia sub control“, spune el, iar luarea de ostatici de la In Amenas, precum şi urmările sale sângeroase nu vor face altceva decât să sporească acele temeri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite