Mişcare surprinzătoare a Arabiei Saudite: regatul wahhabit intră pe piaţa turismului. De când eliberează vize în scop turistic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Situl arheologic Mada'in Saleh, Arabia Saudită FOTO AFP
Situl arheologic Mada'in Saleh, Arabia Saudită FOTO AFP

Arabia Saudită începe să îşi deschidă mai larg graniţele pentru vizitatori, urmând să elibereze de sâmbătă vize turistice, informează AFP, precizând că măsura este menită diversificării resurselor de venit pentru o economie prea dependentă de petrol.

De sâmbătă, Arabia Saudită, un regat ultraconservator islamic, propune vize turistice pentru străini. Solicitările de viză vor fi disponibile online pentru 49 de ţări, a anunţat pentru Bloomberg Ahmed al-Khateeb, şeful Comisiei saudite pentru Turism şi Moştenire Naţională. Cetăţenii celorlalte ţări vor putea cere vize turistice la consulate sau la ambasadele saudite.

Totodată, regimul de la Riad va relaxa codul vestimentar pentru vizitatoare, urmând să elimine obligativitatea purtării robei tradiţionale abaya în cazul lor.

Dezvoltarea turismului este una dintre principalele axe ale programului de reformă „Vision 2030“ al prinţului moştenitor Mohammad bin Salman, care şi-a propus să pregătească economia ţării sale pentru era post-petrolieră.

„Deschiderea Arabiei Saudite pentru turiştii internaţionali este un moment istoric pentru ţara noastră“, a declarat Ahmed al-Khateeb.

El ademeneşte turiştii cu „cinci obiective incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, o cultură locală plină de viaţă şi frumuseţi ale naturii care îţi taie respiraţia“.

Potrivit estimărilor sale, Arabia Saudită va fi vizitată de circa 64 de milioane de turişti în 2022 şi îşi va asigura 10% din PIB datorită turismului la orizontul lui 2030.

Până în prezent, Riadul elibera vize pentru pelerini musulmani, participanţi şi spectatori la competiţii sportive sau la evenimente culturale, notează AFP.

În 2017, Guvernul saudit a anunţat lansarea unui proiect în valoare de miliarde de dolari vizând transformarea a 50 de insule din Marea Roşie în staţiuni balneare de lux. Autorităţile saudite mizează totodată pe atragerea a milioane de vizitatori la situl arheologic Mada’in Saleh, atribuit civilizaţiei nabateene, cunoscute mai ales datorită celebrului oraş antic Petra (Iordania).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite