Mii de protestatari ameninţă cu o grevă a foamei în masă până la eliberarea fostului preşedinte georgian Saakaşvili

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de protestatari cer eliberarea preşedintelui georgian FOTO EPA-EFE
Mii de protestatari cer eliberarea preşedintelui georgian FOTO EPA-EFE

Mii de georgieni au ieşit marţi pe străzi de ziua fostului preşedinte georgian Miheil Saakaşvili pentru a cere eliberarea acestuia, ameninţând cu o grevă a foamei în masă.

„Astăzi începem o grevă a foamei în masă care nu se va încheia până când Mihail Saakaşvili nu va fi eliberat”, a spus în aplauzele mulţimii Nika Melia, preşedintele Mişcării Naţionale Unite (MNU), partidul lui Saakaşvili, potrivit AFP.

Un număr neprecizat de protestatari vor face greva foamei în faţa sediul partidului „Visul Georgian”, aflat la guvernare.

Întors în ţară la 1 octombrie din Ucraina, unde s-a aflat timp de aproape opt ani în exil, şi arestat pentru acuzaţii de abuz de putere, Miheil Saakaşvili, 54 de ani, s-a aflat în greva foamei 50 de zile. Un consiliu independent de medici, care l-a examinat în detenţie, a concluzionat că relele tratamente şi chiar tortura din închisoare i-au provocat leziuni neurologice grave.

Protestatarul Ghiorghi Darsavelidze, un arhitect în vârstă de 47 de ani, spune că îşi doreşte ca Visul Georgian „să crape sub presiunea populară".

„Nu ne vom opri până când Saakaşvili nu va fi eliberat”, a declarat el pentru AFP.

Miheil Saakaşvili, preşedinte al Georgiei între 2004 şi 2013, a fost transferat la 20 noiembrie la un spital militar din oraşul Gori, în estul ţării, în urma îngrijorărilor exprimate de medici că viaţa sa este în pericol.

El a dezvoltat o serie de patologii neurologice care sunt „rezultatul torturii, al relelor tratamente, al îngrijirii medicale inadecvate şi al grevei foamei prelungite”, a concluzionat grupul de medici care l-a consultat. Unul dintre ei, psihiatrul Mariam Jişkariani, a declarat pentru AFP că starea sa, „rezultatul torturii psihologice pe care Saakaşvili a suferit-o în închisoare, ar putea duce la incapacitate dacă nu primeşte un tratament medical adecvat”.

Saakaşvili a „fost tratat greşit cu medicamente antipsihotice de care nu avea nevoie şi care ar putea să îi afecteze şi mai mult sănătatea. Asta poate echivala cu tortura farmaceutică”, a adăugat ea.

La sfârşitul lunii noiembrie, cu ocazia înfăţişării sale în faţa unui tribunal din capitala Tbilisi, fostul preşedinte a denunţat el însuşi torturile psihologice suferite în detenţie, privarea de somn sau ameninţările.

„Toată lumea ştie că nu ar trebui să fiu în închisoare, deoarece toate acuzaţiile împotriva mea sunt fabricate şi motivate politic. Am fost torturat, tratat în mod inuman, bătut şi umilit”, a spus el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite