Mii de oameni blocaţi în Kabul în timp ce talibanii au început să caute colaboratorii NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kabul FOTO EPA-EFE
Kabul FOTO EPA-EFE

Talibanii şi-au intensificat căutarea celor care au lucrat pentru forţele NATO sau pentru fostul guvern afgan, avertizează Organizaţia Naţiunilor Unite.

Într-un document citat de BBC este precizat că militanţii au mers din uşă-n uşă pentru a-i găsi pe foştii colaboratori ai forţelor aliate şi au ameninţat familiile acestora.

De la preluarea puterii, pe 15 august, gruparea radicală a încercat să asigure afganii că nu vor exista represalii, însă temerile cresc tot mai mult în rândul populaţiei.

Avertismentul că talibanii vizează „colaboratorii” a venit într-un document confidenţial al RHIPTO Centrul Norvegian pentru Analiză Globală, care oferă informaţii pentru ONU.

„Există mulţi oameni care sunt în prezent vizaţi de talibani şi ameninţarea este cât se poate de clară”, a declarat Christian Nellemann, care conduce organizaţia care a realizat raportul. „Este scris că, dacă nu se predau, talibanii vor face arestări şi vor pune sub acuzare, vor interoga şi pedepsi membrii familiilor în locul acelor indivizi”.

El a avertizat că oricine se află pe lista talibanilor este în mare pericol şi că vor avea loc execuţii în masă. 

În acest timp, puterile străine îşi continuă eforturile de a-şi evacua din Afganistan cetăţenii. Un oficial al NATO a spus vineri că mai mult de 18.000 de oameni au fost evacuaţi în ultimele cinci zile de pe aeroportul din Kabul.

Alţi 6.000, între care foşti translatori pentru armată, sunt pregătiţi să fie transportaţi în afara ţării. Obiectivul este, a mai spus oficialul, dublarea evacuărilor pe parcursul weekendului.

În afara aeroportului, situaţia rămâne haotică, talibanii blocându-i pe afganii care încearcă să fugă.

Preşedintele american Joe Biden, criticat pentru modul în care a gestionat retragerea trupelor, urmează să facă declaraţii vineri despre evacuare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite