Mii de filipinezi fug în ziua de Crăciun din calea taifunului Nock-Ten

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taifunul Nock-ten a afectat statul filipine şi în trecut; Foto: wikipedia.com
Taifunul Nock-ten a afectat statul filipine şi în trecut; Foto: wikipedia.com

Mii de filipinezi fugeau duminică din regiuni de coastă din estul arhipelagului, odată cu apropierea puternicului taifun Nock-Ten, în ziua de Crăciun, relatează AFP.

Autorităţile au avertizat cu privire la posibilitatea formării unor valuri de 2,5 metri înălţime şi unor alunecări de teren în Peninsula Bicol şi pe insulele din vecinătate.

”Ne-am plimbat cu megafoane şi le-am cerut oamenilor să-şi ia micul dejun, să-şi facă bagajele şi să urce în camioanele armatei”, a declarat pentru AFP Alberto Lindo, un oficial din Alcala, o localitate cu 3.300 de locuitori de lângă Mayon, un vulcan activ.

”Pe versanţii vulcanului sunt cantităţi importante de cenuşă, sunt susceptibile să fie urnite de ploi puternice şi apoi să acopere casele”, a adăugat el.

Nock-Ten, numele unei păsări din Laos, urmează să atingă uscatul duminică seara la Bicol, iar apoi, luni, principala insulă, Luçon, pe care se află capitala Manila.

Această regiune săracă, în principal agricolă, în care trăiesc 5,5 milioane de oameni, este adesea prima atinsă de cele aproximativ douăzeci de taifunuri care se abat anual asupra arhipelagului.

Potrivit Centrului american pentru taifunuri, Nock-Ten va fi însoţit, atunci când va atinge uscatul, de curenţi de vânt susţinut de 231 de kilometri pe oră şi va prezenta rafale de 278 de kilometri pe oră.

Furtuna urmează să afecteze o regiune în care trăiesc aproape 42 de milioane de oameni, inclusiv Manila.

Apărarea Civilă din regiunea Bicol a estimat că aproape 500.000 de persoane erau ameninţate de taifun. Aproximativ 4.000 de persoane au fost instalate în adăposturi de urgenţă, iar alte 8.000 s-au refugiat în alte locuri, potrivit autorităţilor.

Operaţiuni de evacuare continuau duminică în zone de coastă, la Bicol, sau care ar putea să fie afectate de alunecări de teren, cu ajutorul camioanelor armatei.

Nock-Ten, care va mătura Filipinele în contextul în care sezonul taifunurilor s-a încheiat, perturbă grav sărbătorile de Crăciun, o dată importantă în arhipelagul locuit în principal de catolici fervenţi.

Unele zboruri au fost anulate, iar toate legăturile cu feribotul au fost suspendate.

La Manila, autorităţile au cerut locuitorilor de la periferiia dinspre mare să plece. La fel, turiştii au fost îndemnaţi să evite să se ducă pe plaje, la sud de capitală.

Oameni de ştiinţă estimează că puterea furtunilor din ultimii ani este cauzată de modificările climatice.

În noiembrie 2013, 7.350 de persoane au murit sau au fost date dispărute după supertaifunul Haiyan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite