Membrii noului parlament din Pakistan au de îndeplinit misiuni dificile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii nou aleşi ai Adunării Naţionale din Pakistan şi-au depus jurământul sâmbătă, ceea ce marchează în mod oficial prima tranziţie de putere între guvernele civile alese democratic în ultimi 66 de ani din istoria ţării, informează agenţia de ştiri Associated Press.

Principalele provocări la care vor trebui să răspundă noii parlamentari se referă la penele masive de electricitate care lasă unii locuitori ai ţării fără curent electric până la 20 de ore pe zi, economia problematică care ar putea forţa guvernanţii să apeleze la un plan internaţional de salvare.

De asemenea, parlamentarii au datoria de a controla activitatea militară condusă de talibani şi de alţi extremişti, ale căror violenţe au făcut mii de victime în ultimul deceniu şi care au deteriorat relaţia cu Statele Unite ale Americii.

„Ne confruntăm cu multe provocări, însă le vom depăşi, cu voia lui Dumnezeu”, a declarat noul premier, Nawaz Sharif, a cărui Ligă a Musulmanilor Pakistanezi a câştigat alegerile din 11 mai.

Liga-N a Musulmanilor Pakistanezi a câştigat 176 de locuri din totalul celor 342 de locuri ale Camerei Inferioare a Parlamentului şi este aşteptată să formeze o coaliţie alături de legislatori independenţi. Fostul partid de guvernare, Partidul Poporului, a fost învins la o mare diferenţă de voturi, câştigând doar 39 de locuri în Parlament.

Recent, Sharif şi-a declarat intenţia de a lucra la rezolvarea diferenţelor cu talibanii pakistanezi prin negocieri de pace, propunere la care grupul militar s-a arătat deschisă să ia parte. Însă o dronă americană l-a ucis miercuri pe Waliur Rehman, cel de-al doilea cel mai important lider al talibanilor, iar a doua zi gruparea militară a anunţat că nu va mai participa la nicio negociere.

Ulterior, Sharif a condamnat folosirea dronelor de atac de către SUA pe teritoriul Pakistanului. În general aceste atacuri vizează militanţi care au legături cu Al-Qaida sau talibani extremişti care sunt consideraţi o ameninţare de către Statele Unite.

Cu toate acestea, Pakistanul a condamnat atacurile numindu-le „o violarea a suveranităţii ţări şi a legii internaţionale”, după cum se arată într-o declaraţie oficială emisă vineri de Liga Musulmană Pakistaneză. Deşi Statele Unite au considerat că astfel de atacuri sunt legale, preşedintele american Barack Obama a dezvăluit recent planuri de restricţionare în viitor a folosirii dronelor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite