Membrii grupării SIIL luptă pentru a dobândi propriile forţe aeriene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baza militară aeriana Balad, în timpul ocupaţiei americane. FOTO „The Times”/Eric Schultz
Baza militară aeriana Balad, în timpul ocupaţiei americane. FOTO „The Times”/Eric Schultz

Luptătorii loiali grupării teroriste Statul Islamic al Irakului şi Levantului (SIIL) ameninţă să preia controlul asupra asupra bazei militare aeriene Balad, cea mai mare unitate militară irakiană de acest fel şi una dintre cele mai importante puncte de staţionare are armatei americane în timpul ocupaţiei din 2003-08.

Baza militară aeriană Balad dispune de suficiente vehicule şi aparate de zbor militare încât se află în topul următoarelor ţinte ale grupării jihadiste SIIL, lansată într-o campanie de cucerire a unor teritorii vaste din Irak şi Siria (ţinutul istoric Sham sau Levant).

Baza aeriană se află sub ploaia de gloanţe a luptătorilor loiali SIIL, existând riscuri reale de a cădea în mâinile atacatorilor, potrivit unor surse din interiorul serviciilor secrete americane şi unor rapoarte realizate de experţii de la Bagdad. În prezent, Balad este înconjurată, fiind atacată din trei părţi diferite.

În cazul în care insurgenţii preiau controlul asupra bazei, nu există nicio garanţie cu vor şti cum să manevreze echipamentele militare găsite, însă ar rămâne o lovitură uriaşă pentru armata irakiană, deja descurajată şi destrămată în urma valului de cuceriri al SIIL.

În cazul în care trupele irakiene aflate la baza Balad nu primesc ajutor pe cale aeriană, forţele guvernamentale nu vor avea niciun avantaj militar în faţa atacatorilor, potrivit unor ofiţeri din cadrul forţelor guvernamentale irakiene, citate de postul NBC News.

Cucerirea bazei Balad ar însemna că „SIIL ar putea învinge tot ceea ce armata irakiană ar mai putea mobiliza, nu doar unităţile din nordul ţării care au fost ignorate; ar semnifica înfrângerea strategică a armatei irakiene”, a declarat Jessica Lewis, fost oficial în cadrul serviciilor de informaţii americane care a fost mobilizat în Irak.

La Balad se află o rezervă importantă de arme şi echipamente, pe care teroriştii le-ar putea adăuga arsenalului lor deja impresionant. James Codling, care a fost şef-inginer la baza irakiană între 2008-12, a declarat pentru publicaţia „The Daily Beast” că atunci când forţele americane s-au retras din Irak, în 2011, la Balad se aflau cel puţin 1.000 de camioane şi vehicule, unele dintre ele echipate cu arme, precum şi 500-600 de generatoare portabile, elicoptere de transport Mi-8 de fabricaţie rusească, drone, vehicule militare Humvee şi o serie de camionete echipate cu mitraliere. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite