Teroriştii bat palma pentru a cuceri Siria şi Irakul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membri ai grupării jihadiste Al Nusra, în Alep
Membri ai grupării jihadiste Al Nusra, în Alep

Grupările surori dar inamice Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) şi Frontul al-Nusra, aripa siriană a reţelei teroriste Al-Qaida, au decis să fuzioneze la Albu Kamal, cea mai importantă localitate de la frontiera dintre Siria şi Irak, a anunţat un ONG, relatează AFP.

Actul prin care Frontul al-Nusra jură credinţă SIIL îi permite grupării Statul islamic în Irak şi Levant să fie prezentă de o parte şi de alta a frontierei, având în vedere că deţine deja controlul asupra localităţii de frontieră Al-Qaim din Irak, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul în Marea Britanie.

„Acordul survine în timp ce SIIL a avansat semnificativ în provincia Deir Ezzor, din estul Siriei chiar la graniţa cu Irak“, a declarat Abdel – Rahman, directorul Observatorului Sirian.

Deşi ambele grupări jihadiste, SIIL şi Frontul al-Nusra, îşi au rădăcinile în organizaţia terorist Al-Qaeda, cele două au fost rivale încă de la implicarea Statului Islamic al Irakului şi Levantului în războiul din Siria, în 2012.

„Estimăm că acest acord va crea tensiuni cu celălalte grupuri rebele, inclusiv cele fundamentaliste, în regiune“, a adăugat Rahman.

Forţele guvernamentale siriene au continuat raidurile aeriene din zona localităţii Raqqa, fieful activităţii SIIL în nordul ţării. Aviaţia siriană a efectuat bombardamente şi în estul ţării, în zona Muhassen.  

De la intensificarea asaltului grupării SIIL în Irak, regimul Assad a intensificat raidurile asupra bastioanelor jihadiste.

SIIL are ca scop crearea unui califat întins pe teritoriul Siriei şi al Irakului.

harta siria teroristi jihadisti
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite