Mărturisiri din Arabia Saudită, unde Crăciunul începe să devină o sărbătoare tolerată: „Oare visez?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brazi de Crăciun într-un magazin din Riad FOTO dailynews.lk
Brazi de Crăciun într-un magazin din Riad FOTO dailynews.lk

Crăciunul începe să devină o sărbătoare tolerată în Arabia Saudită, unde unele magazine scot deja la vânzare brazi artificiali şi decoraţiuni, scrie The New York Times.

„Totul era interzis şi eram confuzi, dar Moş Crăciun s-a dovedit un tip drăguţ, ca de obicei”, mărturiseşte Umniah Alzahery, o femeie de 35 de ani, care îşi aminteşte pentru The New York Times cum mama ei îi punea cadouri în pat, pe ascuns, de fiecare dată pe 25 decembrie, când era mică, în ciuda faptului că trăiau într-o ţară ghidată de forma ultraconservatoare a islamului.

Regimul wahhabit de la Riad s-a făcut multă vreme că nu observă anumite tradiţii care erau în mod oficial interzise, dar practicate în mod privat.

Dar, odinioară sărbătorit discret de expaţi sau de saudiţii care aveau legături cu Occidentul, Crăciunul începe să iasă la lumină pe fondul relaxării unor reguli religioase. Este o tentativă a prinţului moştenitor de a arăta o Arabie Saudită tolerantă şi evident atractivă pentru investitori şi turişti, notează The New York Times.

Pentru primul Crăciun sărbătorit în mod deschis în Arabia Saudită, Umniah Alzahery şi Mike Bounacklie au cumpărat chiar şi un pulover pentru câinele lor, Nova.

Maha Aljishi, o femeie de 36 de ani care a studiat în Statele Unite, obişnuia să împodobească un brăduţ în fiecare an, pe care apoi îl ascundea atunci când avea musafiri. Zilele trecute, Aljishi şi fiica ei de 13 ani făceau o plimbare printr-un enorm centru comercial din Riad când au dat peste o casă de turtă dulce şi câţiva reni.

„Sunt în Arabia Saudită? Oare visez?”, s-a întrebat ea cu voce tare.

Cuvântul „Crăciun” nu apare scris în magazinele sau cafenelele care vând turtă dulce în Riad, dar evoluţia este oricum vizibilă, relevă The New York Times.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite