Marina SUA testează o armă cu laser în coasta Yemenului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO militaryspot.com
FOTO militaryspot.com

Marina americană a anunţat miercuri că a testat o armă laser şi a distrus o ţintă plutitoare în Orientul Mijlociu, un sistem care ar putea fi folosit pentru a contracara ambarcaţiunile cu drone desfăşurate de rebelii huthi din Yemen în Marea Roşie.

Testul a avut loc marţi, de pe crucişătorul USS Portland, şi a vizat o ţintă din Golful Aden. Conform Flotei a V-a a Marinei SUA, ţinta plutitoare a fost anihilată „cu succes”.

Un prim test de acest tip a fost efectuat în mai 2020, tot de pe USS Portland, împotriva unei drone aflate în zbor.

Obiectivul testului de marţi a fost de a determina dacă acest tip de armă laser poate apăra vase precum USS Portland de ambarcaţiuni mai mici.

Golful Aden se află de-a lungul coastei de sud a Yemenului, o ţară sfâşiată de război, care s-a intensificat de când rebelii huthi, susţinuţi de Iran, au capturat capitala sa, Sanaa, în 2014. O coaliţie condusă de Arabia Saudită a intrat în acest conflict în martie 2015, complicând situaţia.

Războiul pune în pericol atât existenţa ţării, unde peste 110.000 de persoane au murit din cauza gloanţelor, cât şi căile maritime din jurul ei, cum ar fi Marea Roşie, un canal de acces către Marea Mediterană şi crucial pentru transportul internaţional.

Rebelii huthi au desfăşurat ambaracţiuni cu drone în aceste ape, care pot fi pilotate de la distanţă spre ţinta vizată. Aceste ambarcaţiuni cu drone, care ar fi construite cu ajutorul Iranului, ar fi fost folosite în mai multe atacuri asupra infrastructurii saudite.

Armele laser sunt foarte râvnite de armate, pentru că permit înfruntarea unor ameninţări diverse. Şi Israelul a testat în vară o armă laser autopurtată menită să elimine obiecte zburătoare, cum ar fi drone, obuze, rachete neghidate sau rachete balistice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite