Marea Britanie respinge studiul științific al ONU asupra efectelor unui război nuclear

0
Publicat:

Marea Britanie a fost una dintre cele trei țări care au votat împotriva înființării unui grup științific ONU, pentru a studia efectele unui război nuclear, considerând că efectele sunt oricum evidente.

Steag Marea Britanie
UK nu vrea să aprofundeze efectele negative ale razboiului nuclear. Foto: Shutterstock

Potrivit The Guardian, o inițiativă comună a Irlandei și Noii Zeelande de a înființa un studiu global pentru a evalua riscurile reprezentate de armele nucleare a fost respinsă de către Marea Britanie, Franța și Rusia. Susținătorii inițiativei au argumentat că, având în vedere evoluțiile semnificative din geopolitică și știință de la sfârșitul Războiului Rece, este necesară o reevaluare a impactului armelor nucleare.

În cadrul votului, 144 de state membre ONU au votat "pentru", arătându-și acordul cu propunerea. 30 de țări, inclusiv Statele Unite, s-au abținut, adică nu au votat nici "pentru", nici "împotrivă". Surprinzător, atât China, o putere nucleară importantă, cât și alte opt țări membre ale NATO au decis să susțină această propunere. Acest rezultat arată că există un consens internațional semnificativ în ceea ce privește această problemă. 

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe britanic a declarat:„Un război nuclear ar avea consecințe devastatoare pentru umanitate. Nu avem nevoie de un grup științific independent să ne spună asta.” Regatul Unit susține în continuare NPT, dar consideră că rezoluția nu contribuie la acest obiectiv. Marea Britanie, Franța și Rusia au fost singurele țări care s-au opus inițiativei Irlandei și Noii Zeelande de a înființa un grup științific internațional pentru a studia efectele unui război nuclear.

Rebecca Johnson, fondatoarea și directoarea Institutului Acronym pentru Diplomație în Dezarmare a declarat: „Într-un moment în care se evocă și se amenință cu utilizarea armelor nucleare în războaiele de astăzi, guvernul lui Keir Starmer a aliniat în mod ridicol Marea Britanie cu Rusia și Franța, votând împotriva sprijinului ONU pentru cercetări actualizate privind războiul nuclear și efectele utilizării armelor nucleare atunci când așa-numitele descurajări eșuează. Această decizie de a ignora problema este o greșeală mare care va strica reputația Marii Britanii în multe domenii, inclusiv știință și umanitate.”

Rebecca Johnson a mai spus:„Având în vedere că utilizarea armelor nucleare este evocată și amenințată în războaiele de astăzi, este imperativ să actualizăm cercetarea privind războiul nuclear, astfel încât oamenii de știință britanici să fie pe deplin implicați în această cercetare, nu să fugă de ea”. Experții în arme nucleare au ajuns la concluzia că efectele unui război nuclear sunt mult mai complexe și devastatoare decât se credea anterior. Chiar și un conflict limitat la o anumită regiune ar putea avea consecințe globale catastrofale, precum o „iarnă nucleară”, provocată de cantități uriașe de carbon eliberate în atmosferă.

Patricia Lewis subliniază faptul că, deși experții guvernamentali britanici posedă cunoștințe aprofundate despre riscurile armelor nucleare, aceste informații nu sunt suficient de răspândite în rândul publicului, atât în Marea Britanie, cât și la nivel global. Ea a spus că este foarte probabil ca Adunarea Generală să fie de acord cu înființarea unui grup de 21 de experți. Având în vedere acest lucru, ar fi avantajos pentru Marea Britanie să se alăture acestui grup. Cu toate acestea, a menționat că Marea Britanie va avea încă o șansă să-și schimbe decizia atunci când propunerea va fi supusă la vot în Adunarea Generală.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite