Revolte în Regatul Unit: Premierul Keir Starmer cere poliţiei să rămână „în stare de alertă”
0Prim-ministrul britanic Keir Starmer a avertizat vineri că poliţia trebuie să rămână în stare de alertă din cauza riscului de violenţe rasiste şi islamofobe, după revoltele care au zguduit Regatul Unit în ultime zece zile, relatează AFP, citată de Agerpres.
Chiar dacă se manifestă o ușoară acalmie „trebuie să rămânem în stare de alertă la apropierea weekendului pentru că trebuie să să asigurăm securitatea comunităţilor noastre", a afirmat şeful guvernului laburist cu prilejul unei vizite la un centru de comandă al poliţiei londoneze.
Atacul în care trei fete au fost ucise a scos oamenii în stradă
Îngrijorarea principală a guvernului este că reluarea campionatului de fotbal în acest weekend ar putea da naştere la noi violenţe, în condiţiile în care extrema dreaptă are legături istorice cu sferele aşa-numiţilor „hooligans”.
Mii de poliţişti sunt mobilizaţi după ce aceste revolte au izbucnit marţea trecută, în urma unui atac cu cuţitul în nord-vestul Angliei, în care trei fete au fost ucise.
500 de persoane au fost arestate în urma revoltelor din Regatul Unit
În urma revoltelor, aproape 500 de persoane au fost arestate, circa 150 au fost inculpate şi justiţia a început să dispună zeci de condamnări împotriva participanţilor la violenţe.
Premierul s-a declarat „absolut convins” că această ripostă poliţienească şi judiciară „rapidă” a „avut un impact real”, în condiţiile în care de marţi nu s-au mai produs noi violenţe.
Violențele au continuat totuşi la Belfast, în Irlanda de Nord, unde a poliţia a efectuat de asemenea numeroase arestări.
Vineri, participanţii la revolte care au pledat „vinovat" în ultimele zile vor fi notificaţi de tribunale privind pedepsele primite.
„Veţi fi traduşi în justiţie dacă aţi încălcat legea”
Justiţia va pronunţa în special primele pedepse vizând persoanele acuzate că au publicat mesaje rasiste pe reţelele sociale în legătură cu violenţele.
Platformele de socializare „nu sunt o zonă în care legea nu se aplică", adăugând că acest lucru ar trebui să le reamintească „tuturor celor care, fie sunteţi direct implicaţi (în violenţe), fie aţi acţionat la distanţă, că sunteţi vinovaţi şi veţi fi traduşi în justiţie dacă aţi încălcat legea”.