Manuel Marrero Cruz, primul premier al Cubei din ultimii 43 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manuel Marrero Cruz a fost numit premier al Cubei, functie care a fost desfiintata de Fidel Castro acum peste 40 de ani FOTO AFP
Manuel Marrero Cruz a fost numit premier al Cubei, functie care a fost desfiintata de Fidel Castro acum peste 40 de ani FOTO AFP

Preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel a numit primul premier al ţării din 1976 încoace – ministrul Turismului, Manuel Marrero Cruz.

Funcţia de prim-ministru a fost desfiinţată în 1976 de către liderul revoluţionar Fidel Castro. Aceasta a fost reintrodusă potrivit regulilor noii constituţii a insulei conduse de comunişti, adoptată la începutul acestui an, notează BBC.

Marrero (56 de ani) va prelua unele dintre responsabilităţile care-i reveneau înainte preşedintelui.

„Şeful guvernului va fi mâna dreaptă administrativă a preşedintelui republicii”, a transmis site-ul online de ştiri Cubadebate.

Însă criticii susţin că orice astfel de schimbări sunt doar de ochii lumii şi că Partidul Comunist Cubanez şi armata rămân singurele instituţii care iau decizii reale pe insulă.

Cum a fost numit prim-ministrul

Numirea lui Marrero a fost ratificată unanim de către membrii Adunării Naţionale a ţării, sâmbătă.

Publicaţia de stat Granma l-a descris pe noul premier ca un politician care provine „de la baza” industriei de tuism, una dintre principalele surse ale Cubei pentru schimburi internaţionale.

În anul 2000 el a fost numt ca preşedinte al grupului de turism, condus de armată, Gaviota, ale cărui hoteluri sunt subiect al sancţiunilor americane sub administraţia Trump.

Marrero a fost numit ministru al Turismului în 2004, de către Fidel Castro şi de atunci a gestionat o creştere semnificativă a turismului pe insulă. Nu este clar dacă odată cu noua funcţie de şef de guvern va putea să-şi păstreze şi rolul de ministru.

Diaz-Canel l-a lăudat pe Marrero în special pentru felul cum s-a ocupat de relaţiile cu investitorii străini.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite