Ce au arătat scanările creierului unui fost diplomat american afectat de misterioasele „atacuri sonice” din China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noi informaţii au ieşit la iveală în ceea ce priveşte misterioasele atacuri sonice care au afectat zeci de persoane în Cuba şi China, după ce oamenii de ştiinţă au dezvăluit rezultatele scanării creierului unui diplomat american detaşat în China, relatează CNN.

Un grup interdisciplinar de oameni de ştiinţă aparţinând organizaţiei americane MINDSET a dezvăluit rezultatele scanărilor mai detaliate ale creierului lui Mark Lenzi, un diplomat american detaşat la Guangzhou, China. În 2017, acesta s-a plâns de simptome precum dureri de cap, dificultăţi la citit, irascibilitate, probleme de memorie şi de somn – simptome care nu formau tabloul clinic al niciunei boli, dar care erau suficient de grave pentru a fi examinate mai atent. Simptomele au fost denumite „sindromul Havana” pentru a sublinia similarităţile cu cele ale zeci de oficiali şi diplomaţi americani din Cuba care s-au plâns de pierderea auzului, ţiuit în urechi, vertij, dureri de cap şi oboseală.

Oamenii de ştiinţă, care au analizat peste 100 de regiuni ale creierului, au identificat 20 de regiuni cu volume „anormal de scăzute” – între care regiuni responsabile de memorie, reglare emoţională şi abilităţi motorii, care se corelau cu simptomele prezentate de diplomat. De asemenea, doctorii au descoperit că trei regiuni aveau, dimpotrivă, volume mărite – cel mai probabil pentru a compensa leziunile produse în celelalte regiuni.

Totuşi cercetătorii nu au putut descoperi o cauză a leziunilor. Creierul diplomatului a fost scanat şi anul trecut, de către o echipă de cercetători de la Universitatea Pennsylvania. Noile scanuri au arătat mici diferenţe de severitate a leziunilor, care par să se fi ameliorat într-o extrem de mică măsură sau poate că noile scanuri sunt mai detaliate şi oferă o imagine mai fidelă, se arată în raport.

Edward Soll, un radiolog din echipa care a examinat scanurile, directorul medical al The Concussion Group, a spus că acestea arată o afectare profundă a creierului  - „N-avem cum să nu tragem o asemenea concluzie”, a spus el.

La sfârşitul anului 2016, aşa-numitele „atacuri sonice” au fost semnalate la personalul administraţiei americane de la Havana, Cuba. Anul trecut, Departamentul de Stat al SUA a anunţat că cercetează presupuse evenimente similare în China, întrucât simptomele sunt extrem de asemănătoare.

Un studiu publicat în iulie a arătat afectări ale creierului în cazul a 40 de oficiali americani detaşaţi în Cuba – acesta a cuprins măsurători ale volumului şi relaţiilor între diferite regiuni ale creierului, însă cercetătorii nu au putut determina semnificaţia clinică a unor variaţii faţă de normal, prin comparaţie cu subiecţii sănătoşi. Ei n-au putut stabili decât faptul că modificările nu trimit la vreo boală anume.

„În mod cert nu arată ca nişte traumatisme cerebrale sau comoţii, deşi simptomele sunt asemănătoare”, declara Ragini Verma, unul dintre autorii studiului anterior, profesor de radiologie şi neurochirurgie la  Perelman School of Medicine a Universităţii din Pennsylvania.

„Ele arată doar că ceva s-a întâmplat, astfel că e nevoie să căutăm mai adânc – nimic altceva, spunea Verma.

Pacienţii din Cuba au descris sunete de mare intensitate venind dintr-o anumită direcţie – sunete ascuţite, de metal lovit, sau un bâzâit. Experţii nu puneau însă simptomele pe seama acestor zgomote.

„Nu credem că sunetele sunt problema, fiind mai degrabă consecinţele expunerii”, spunea Douglas Smith, directorul Centrului pentru Leziuni Cerebrale a Universităţii Pennsylvania.

Expertul a declarat însă ulterior pentru „The New York Times“ că armele cu microunde sunt considerate „principalul suspect“ şi că echipa medicală este tot mai sigură că diplomaţii au suferit leziuni cerebrale.

Cercetătorii canadieni au oferit o altă explicaţie pe baza regiunilor din creier afectate - cele responsabile pentru memorie, concentrare şi ciclurile somn-veghe - şi a modului în care acestea pot fi lezate: expunerea la neurotoxine.

„Incidentele nu au nicio legătură cu atacuri acustice. Agenţii neurotoxici folosiţi la fumigaţiile contra ţânţarilor sunt o explicaţie mai plauzibilă”, se arată într-un studiu al cercetătorilor de la Brain Repair Centre, din Halifax, realizat în colaborare cu Nova Scotia Health Authority şi Universitatea Dalhousie, citat de South China Morning Post.

În contextul în care simptomele au rămas neexplicate, oficialii americani nu au reuşit decât recent să obţină acoperirea costurilor medicale ale tratamentelor.

„Pentru aceşti oameni  devotaţi şi familiile lor leziunile suferite şi modul în care au fost trataţi de Guvernul american sunt un adevărat coşmar.

Diplomaţii şi personalul nostru din China şi Cuba, ca şi familiile lor, au avut de suferit în timp ce-şi făceau datoria faţă de ţară, astfel că trebuie să-i asigurăm că guvernul le va fi alături în calea lor spre recuperare”, a spus senatoarea democrată Jeanne Shaheen, cea care a propus o dispoziţie Congresului prin care personalul american din Cuba sau China a cărui sănătate a fost afectată să aibă parte de tratamente medicale pe termen lung.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite