Mâncărurile tradiţionale ale inuiţilor le-au tăiat pofta de mâncare membrilor G7

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Canalele media canadiene se întrebau duminică de ce participanţii la summit-ul G7 la Iqaluit (Nunavut, Arctica) au evitat să participe la masa festivă de închidere a lucrărilor, organizată de bucătari canadieni care pregătiseră un formidabil meniu tradiţional inuit, cu preparate din focă, informează AFP.

Miniştrii finanţelor şi guvernatorii băncilor centrale din G7 erau invitaţi sâmbătă seara să cunoască bucătăria tradiţională inuită la o masă în cursul căreia erau servite fripturi de caribu - ren canadian, peşte şi preparate din carne de focă.

Însă doar ministrul canadian al finanţelor, Jim Flaherty şi guvernatorul Băncii centrale a Canadei, Mark Carney, adică ţara organizatoare, au luat parte la serată. Potrivit versiunii oficiale, celelalte delegaţii din G7 nu au putut asista la eveniment din cauza "orarului lor încărcat".

Presa canadiană a atribuit însă aceste absenţe polemicii declanşate în jurul vânătorii focilor. Televiziunea publică CBC a amintit că vânzarea produselor derivate din carne de focă este interzisă pe teritoriul european de la începutul anului. UE a luat această decizie considerând 'crudă' această activitate, ceea ce a declanşat mânia Canadei.

Cotidianul The Globe and Mail a subliniat la rândul său că miniştrii europeni ai finanţelor au părut indispuşi când un ziarist local le-a pus o întrebare despre vânătoarea de foci în cadrul unei conferinţe de presă.

În urmă cu trei săptămâni, inuiţii din Canada şi din Groenlanda au intentat un proces Uniunii Europene în faţa unui tribunal european cu scopul de a pune capăt interzicerii comerţului cu foci.

În Europa este autorizată doar vânzarea 'în scopuri nelucrative' a produselor provenite din vânătoarea tradiţională practicată de comunităţile inuite. Or, cei mai mulţi dintre vânătorii din Golful Saint-Laurent nu sunt inuiţi.


În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite