Lovitura de stat din Niger. Prima reacție a președintelui ales: Regiunea Sahel ar putea ajunge sub „influența” Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lovitura de stat din Niger ar putea avea consecinţe „devastatoare” pentru lume şi ar putea aduce regiunea Sahel sub „influenţa” Rusiei prin mercenarii Wagner, avertizează preşedintele ales Mohamed Bazoum într-un articol publicat joi seara în „The Washington Post”.

Președintele ales al Nigerului Mohamed Bazoum FOTO EPA-EFE
Președintele ales al Nigerului Mohamed Bazoum FOTO EPA-EFE

Prin urmare, „fac apel la guvernul american şi întreaga comunitate internaţională să ajute la restabilirea ordinii constituţionale” în Niger, adaugă Bazoum într-o prima declaraţie publică de când a fost îndepărtat de la putere, la 26 iulie, de către pucişti.

„Scriu aceasta ca ostatic. Această lovitură (...) nu are nicio justificare şi dacă va reuşi va avea consecinţe devastatoare pentru ţara noastră, regiunea noastră şi întreaga lume”, afirmă Bazoum.

„În regiunea zbuciumată a Sahelului, în mijlocul mişcărilor autoritare care s-au impus unora dintre vecinii noştri, Nigerul este ultimul bastion pentru respectarea drepturilor”, menționează preşedintele ales al Nigerului în textul publicat în limba engleză.

Autorii militari ai loviturii de stat din Niger au anunţat joi seara retragerea ambasadorilor din Franţa, Statele Unite, Nigeria şi Togo într-un moment în care presiunea pentru restabilirea ordinii constituţionale creşte la nivel internaţional.

Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane (ECOWAS), prezidată de Nigeria, a anunțat că se pregăteşte pentru o operaţiune militară, deşi a subliniat că este „ultima opţiune pe masă”.

Şefii de stat major ai organizaţiei se întâlnesc la Abuja până vineri, cu două zile înainte ca duminică să expire ultimatumul prin care se cere întoarcerea lui Mohamed Bazoum.

O delegaţie a ECOWAS, condusă de fostul preşedinte nigerian Abdulsalami Abubakar, a fost trimisă la Niamey pentru a „negocia” cu puciştii, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite