Coreea de Sud: Moţiunea de cenzură privind demiterea preşedintei Park Geun-hye va fi supusă la vot pe 9 decembrie
0Partidele de opoziţie din Coreea de Sud au ajuns vineri la o înţelegere asupra prezentării moţiunii de demitere a preşedintei Park Geun-hye pe 9 decembrie, a anunţat un purtător de cuvânt al principalei formaţiuni de opoziţie, Partidul Democrat, transmite Reuters.
Park Geun-hye se confruntă cu un scandal de trafic de influenţă care s-a iscat şi a luat amploare în jurul prietenei sale Choi Soon-sil.
Choi, arestată la începutul lunii noiembrie pentru abuz de putere şi extorcare, este acuzată că s-a folosit de relaţiile de prietenie cu preşedinta pentru a cere fonduri de la marile companii din ţară. Park Geun-hye este acuzată de „complicitate“ la faptele ilegale ale prietenei sale, precum şi pentru că a lăsat-o să se amestece în afacerile statului.
Anchetatorii sud-coreeni doresc să afle dacă Park Geun-hye a obţinut prescrierea unor medicamente sub numele lui Choi Soon-sil, în clinici private, fără cunoştinţa personalului medical al preşedinţiei.
Cele trei partide de opoziţie, care numără 165 de deputaţi din cei 300 ai Parlamentului sud-coreean, vor avea nevoie şi de voturi de la deputaţi ai formaţiunii politice Saenuri, apropiată preşedintei, pentru a atinge majoritatea de două treimi necesară adoptării moţiunii de demitere.
Dacă textul va fi adoptat, Park va fi imediat suspendată din funcţie, iar Curtea Constituţională va avea la dispoziţie şase luni pentru a valida sau nu iniţiativa parlamentară.
Dacă decizia Curţii Constituţionale va fi în favoarea destituirii lui Park Geun-hye, atunci noi alegeri prezidenţiale vor avea loc în maxim 60 de zile în vederea desemnării persoanei care va încheia mandatul în curs.
Park Geu-hye, 64 de ani, este prima femeie aleasă preşedinte în Coreea de Sud. Ea a preluat această funcţie la 25 februarie 2013 pentru un mandat de cinci ani.
În cursul zilei de marţi, Park Geun-hye s-a declarat pregătită să demisioneze înainte de încheierea mandatului său, în februarie 2018.
În Coreea de Sud, preşedintele în exerciţiu nu poate face obiectul unei anchete penale, cu excepţia cazurilor de trădare şi insurecţie. Şeful statului nu mai este însă protejat de imunitate după încheierea mandatului.