Liderii Italiei, Germaniei și Franței s-au întâlnit cu președintele Serbiei și cu prim-ministrul Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit serviciului de presă al premierului italian Giorgi Meloni, întâlnirile au avut loc separat, scopul lor fiind „de a promova dialogul dintre Serbia și Kosovo cu asistența Uniunii Europene în scopul normalizării relațiilor dintre cele două țări”.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Prim-ministrul italian Giorgia Meloni, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și președintele Consiliului European Charles Michel s-au întâlnit cu președintele sârb Aleksandar Vucic și cu prim-ministrul nerecunoscutului Kosovo, Albin Kurti, în marginea summitului UE. Serviciul de presă al lui Meloni a raportat acest lucru.

Potrivit informațiilor sale, întâlnirile s-au desfășurat separat, scopul lor fiind „de a promova dialogul dintre Serbia și Kosovo cu asistența Uniunii Europene în scopul normalizării relațiilor dintre cele două țări”. „În special, ambelor părți li s-a cerut să își confirme angajamentul de a pune în aplicare propunerile UE și să se abțină de la acțiuni care ar putea pune în pericol dialogul”, se arată în declarație.

Meloni a reafirmat „sprijinul puternic al guvernului italian pentru calea europeană a Serbiei și Kosovo, precum și a altor țări din Balcanii de Vest, în vederea integrării și întăririi necesare a continentului european”.

Pe 25 octombrie, Kurti a spus că dialogul dintre Belgrad și Pristina este imposibil până când „nu vor exista pedepse și sancțiuni împotriva Serbiei”. Anterior, el a susținut că bărbați înarmați mascați au atacat ofițeri de poliție în nordul regiunii, cu sprijinul autorităților sârbe, în noaptea de 24 septembrie, ducând la moartea unui ofițer de poliție. 

Preşedintele sârb, într-un discurs adresat naţiunii, a spus că unităţile de poliţie din Kosovo au ucis trei sârbi, iar reprezentanţii Forţei NATO din Kosovo i-au dat, în esenţă, lui Kurti carte albă să facă acest lucru. Vučić a avertizat că, după ceea ce s-a întâmplat, Belgradul nu va recunoaște niciodată independența regiunii. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite