Libanezii se tem de un nou război: „Oamenii sunt epuizați”. Amenințările Hezbollahului și Iranului la adresa Israelului

0
Publicat:

Libanezii sunt tot mai îngrijorați că războiul dintre Hamas și Israel se va extinde la ei prin implicarea mișcării șiite Hezbollah la ordinul sponsorului său: regimul de la Teheran.

FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Încă o dată, libanezii stau lipiți de televizoare și își verifică compulsiv telefoanele mobile pentru a fi la curent cu evoluția războiului dintre Hamas și Israel și pentru a-și da seama dacă riscă să ajungă din nou în mijlocul unui conflict militar în timp ce se confruntă cu o criză economică gravă, relatează POLITICO.

„Oamenii sunt epuizați - nu pot să îndure mai multe”, spune omul de afaceri libanez Ramad Boukallil.

„Libanul se clatină. După patru ani grei de criză economică, oamenii sar peste mese și abia de se descurcă. Am avut explozia din port, pandemia, o prăbușire financiară... Ne rugăm la Dumnezeu să nu fim loviți de un alt război”, adaugă el într-o conversație pe Aeroportul din Beirut.

În timp ce atenția lumii este îndreptată spre o invazie iminentă a armatei israeliene în Fâșia Gaza, aflată sub controlul Hamas, o extindere a războiului nu este exclusă cu implicarea Hezbollahului împotriva statului evreu.

După mai bine de o săptămână de schimburi de tiruri cu Hezbollah, autoritățile israeliene au ordonat luni evacuarea a 28 de localități de lângă granița cu Liban, unde a fost instituit un perimetru de securitate pe o rază de doi kilometri de-a lungul frontierei.

Cu degetul pe trăgaci

O sursă apropiată a Hezbollah a spus că Platoul Golan - considerat un ținut sirian ocupat de Israel - se transformă într-un punct extrem periculos. Ori Hezbollah ar fi mutat deja unități în apropiere.

Deocamdată, schimburile de tiruri între Hezbollah și armata israeliană par limitate, dar o escaladare nu este exclusă prin intervenția Iranului, care consideră Israelul „dușmanul său de moarte”. Sâmbătă, ministrul iranian de Externe Hossein Amir-Abdollahian a avertizat că Hezbollah va deveni un jucător-cheie în „axa de rezistență” dacă Israelul nu va renunța la campania militară din Gaza.

„Încă mai există o oportunitate de a lucra la o inițiativă (de încheiere a războiului, n. red.), dar mâine s-ar putea să fie prea târziu”, a declarat Amir-Abdollahian după o întâlnire avută la Doha, capitala Qatarului, cu liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh.

Mark Regev, un consilier al premierului israelian Benjamin Netanyahu, a declarat la rândul său pentru un post de televiziune britanic că țara sa este pregătită pentru Hezbollah, pe care l-a etichetat drept un frate geamăn al Hamas.

„Hezbollah ar putea să încerce o escaladare a situației, așa că mesajul meu este clar: dacă am fost luați prin surprindere de Hamas sâmbătă dimineața (7 octombrie, n. red.), nu vom fi luați prin surprindere din nord. Suntem pregătiți! Nu vrem un război în nord, dar dacă ne forțează, așa cum spuneam, suntem pregătiți și vom câștiga decisiv și în nord”, a declarat oficialul israelian.

Pentru a încerca să prevină o astfel de evoluție, Statele Unite au trimis în regiune două portavioane, iar președintele Joe Biden i-a avertizat public pe actorii externi - adică Iran și Hezbollah - să stea deoparte.

„Să sperăm că Hezbollah va asculta”, spune o mamă a doi copii în timp ce își servea cafeaua într-un restaurant din Raoucheh, un cartier de lux din Beirut, presărat cu zgârie-nori moderni.

La mesele de alături, majoritatea familiilor creștine libaneze înstărite pot fi auzite dezbătând dacă țara va fi atrasă într-un nou război și dacă ar trebui să plece acum în străinătate.

Guvernul libanez, neputinicios în fața Hezbollah

Guvernul libanez nu are puterea de a influența cursul evenimentelor, a recunoscut premierul Najib Mikati. Premierul libanez a declarat vineri că Hezbollah rămâne vag în discuțiile sale cu autoritățile pe tema posibilei implicări de partea Hamas. „Israelul să nu mai provoace Hezbollah”, a adăugat Mikati, neputincios de decizii ferme împotriva mișcării șiite libaneze.

Din cauza politicii interne tulburi, Libanul nu mai are un guvern pe deplin funcțional din octombrie 2022. Cabinetul de miniștri condus de Mikati s-a întâlnit abia joi pentru abordarea scenariului cu privire la posibilitatea extinderii războiului. La final, nu a făcut decât să condamne „actele criminale comise de inamicul sionist în Gaza”.

Unii miniștri au recunoscut că un nou război ar distruge Libanul. „S-ar putea destrăma complet”, a declarat ministrul Economiei, Amin Salam, într-un interviu acordat pentru The National.

În opinia lui Paul Salem, directorul Institutului pentru Orientul Mijlociu, o eventuală implicare a Hezbollah va depinde de modul în care evoluează situația din Fâșia Gaza. Salem este de părere că Iranul ar putea reacționa prin deschiderea unul al doilea front, evident cu ajutorul Hezbolllah, în cazul în care s-ar ajunge în situația înfrângerii, chiar eliminării Hamas din Gaza. De asemenea, Hezbollah ar putea interveni în cazul creșterii furiei în lumea arabă pe fondul înmulțirii pierderilor umane în Gaza.

Șeful adjunct al Hezbollah, Naim Qassem, a declarat la un miting ținut vineri într-o suburbie de la sud de Beirut că mișcarea sa nu va fi influențată de solicitările de a sta pe margine în războiul dintre Israel și Hamas. Hezbollah este „pe deplin pregătit” să contribuie la luptă, a afirmat el.

Desemnată organizație teroristă de Marea Britanie, Statele Unite și Uniunea Europeană, Hezbollah este acum cea mai puternică forță militară și politică din Liban. Iar liderul său, Hassan Nasrallah, a ajuns, se pare, în poziția de a genera un război mai larg în Orientul Mijlociu, remarcă și The Telegraph.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite