Israelul evacuează 28 de localităţi de la frontiera cu Libanul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul a dispus luni evacuarea localităţilor aflate la o distanţă de până la 2 kilometri de zona frontieră în urma atacurilor repetate din partea miliţiei şiite Hezbollah (pro-Iran) dinspre sudul Libanului, relatează dpa.

Schimburi de focuri au avut loc în ultimele zile la granița dintre Israel și Liban FOTO EPA-EFE
Schimburi de focuri au avut loc în ultimele zile la granița dintre Israel și Liban FOTO EPA-EFE

28 de oraşele din nordul Israelului sunt vizate de acest ordin, a anunțat luni Biroul ministrului apărării israelian Yoav Galant. Rezidenţii urmează să fie transportaţi în zone sigure, pe cheltuiala statului, punându-li-se la dispoziţie locuinţe temporare.

Mulți locuitori din orașele de frontieră din nordul țării s-au evacuat deja spre sud, pe fondul escaladării atacurilor dinspre Liban din ultimele zile, relatează Times of Israel. Aceste comunități sunt acum golite în proporție de 75% sau mai mult și mulți rezidenți au plecat fără a aștepta ordinul de evacuare, a scris BBC.

Armata israeliană a declarat duminică drept zonă restricţionată o fâşie de 4 kilometri lăţime în perimetrul frontierei.  De la atacul surpriză fără precedent al grupării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului şi contraatacurile armatei israeliene asupra Fâşiei Gaza, incidente tot mai violente au avut loc în ultimele zile la graniţa între Israel şi Liban, ceea ce a alimentat îngrijorările cu privire la o nouă escaladare regională a conflictului, potrivit dpa, citat de Agerpres.

Duminică, gruparea teroristă Hezbollah a lansat șase rachete ghidate antitanc asupra unui oraș israelian și a unor poziții militare de la granița cu Libanul, ucigând un civil și un soldat.

Alte nouă rachete au fost, de asemenea, lansate din Liban spre orașe din nordul țării, fără a provoca pagube sau răniți. Gruparea teroristă Hamas, cu sediul în Gaza, a revendicat ulterior responsabilitatea pentru atacurile cu rachete.

IDF a declarat că a bombardat cu artileria sursele tirurilor de rachete și a efectuat un număr de raiduri aeriene împotriva unor situri aparținând Hezbollah.

Schimburi de focuri cu Hezbollah și alte facțiuni la granița cu Libanul

În ultimele zile, au existat mai multe schimburi de focuri cu Hezbollah și cu facțiunile palestiniene aliate din Liban, deși atacurile și ripostele au rămas limitate ca amploare, scrie Times of Israel.

În total, cel puțin cinci soldați israelieni, patru teroriști Hezbollah și cinci teroriști palestinieni au fost uciși în aceste schimburi. Un civil israelian a fost ucis în atacul Hezbollah de duminică, iar doi civili libanezi și un jurnalist au fost uciși de bombardamentele israeliene.

Hezbollah a tras mai multe rachete ghidate antitanc, rachete și mortiere asupra pozițiilor militare israeliene în ultimele zile, în timp ce grupări palestiniene precum Hamas și Jihadul Islamic au lansat rachete și au trimis teroriști înarmați pentru a se infiltra în Israel.

Forțele de apărare israeliene și-au întărit forțele în nordul Israelului, pe fondul temerilor că gruparea teroristă Hezbollah din Liban va deschide un al doilea front în războiul declanșat de atacul fără precedent al Hamas la sfârșitul săptămânii trecute.

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat luni că Hezbollah se va confrunta cu un răspuns „mortal” dacă va continua să efectueze atacuri împotriva Israelului.

„Hezbollah a efectuat ieri o serie de atacuri pentru a încerca să ne deturneze eforturile operaționale [din Fâșia Gaza], sub coordonarea și cu sprijinul Iranului, punând în același timp în pericol statul Liban și cetățenii săi”, a declarat Hagari în cadrul unei conferințe de presă.

„Ne-am mărit forțele la frontiera de nord și vom răspunde agresiv oricărei activități împotriva noastră. Dacă Hezbollah îndrăznește să ne testeze, reacția va fi mortală”, a subliniat el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite