Liban: Confruntări în premieră între rebelii sirieni şi Hezbollah

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste în Liban FOTO Reuters
Proteste în Liban FOTO Reuters

Rebelii sirieni şi Hezbollahul, care luptă de partea armatei preşedintelui sirian Bashar al-Assad, s-au confruntat pentru prima dată pe teritoriul Libanului.

Potrivit mass-media libaneze, luptele s-au desfăşurat la Ain al-Yauzeh, la câţiva kilometri de oraşul Baalbeck, şi s-au soldat cu mai multe victime, numărul lor variind în funcţie de sursă.

De la începutul asaltului armatei siriene asupra localităţii Al-Qusayr pe data de 19 mai, s-au intensificat lansările de obuze dinspre Siria către Liban, cel mai probabil ca urmare a participării Hezbollahului la confruntările din zonă, informează Associated Press.

Rebelii sirieni au ameninţat Hezbollahul că îi va ataca bazele din Liban. În cursul zilei de duminică, trei rachete lansate din Siria au căzut în nord-estul Libanului, după ce cu o zi în urmă 18 rachete şi obuze de mortier au lovit regiunea Baalbek din estul Libanului.

Aceste confruntări de pe teritoriul Libanului survin în contextul creşterii tensiunilor din regiune între musulmanii şiiţi şi suniţi, explică Associated Press. Unul dintre cei mai influenţi clerici suniţi, Yusuf al-Qaradawi, a cerut fidelilor săi să se alăture rebelilor suniţi sirieni în lupta împotriva Hezbollahului şiite şi a comunităţii alawite, o ramură a islamului şiit, din care face parte şi preşedintele Al-Assad.

În localitatea Tripoli, din nordul Libanului, au continuat duminică luptele între suniţi şi alawiţi, începute în urmă cu 2 săptămâni şi soldate cu zeci de morţi şi sute de răniţi.

La începutul săptămânii, Parlamentul de la Beirut a amânat până în luna noiembrie 2014 alegerile legislative ce erau stabilite pentru luna iunie a anului curent, ca urmare a escaladării violenţelor în ţară şi a situaţiei regionale instabile determinate de conflictul sirian.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite