Legat la gură și ucis cu un glonț: jurnalist executat alături de tatăl său, în capitala Hondurasului

0
Publicat:

Un ziarist și tatăl său au fost uciși, luni, la Tegucigalpa, numărul de jurnaliști omorâți de la începutul acestui an în Honduras a ajuns la cinci, a transmis Comitetul pentru Liberă Exprimare ( C- Libre, independent) din această țară, relatează, marți, AFP, conform Agerpres.

Tânărul jurnalist nu a fost amenințat înainte de a fi ucis.
Un jurnalist și tatăl său au fost omorâți. FOTO Twitter / @MetroLibrePTY

Edwin Josue Andino, în vârstă de 23 de ani, a fost omorât cu un glonț în față tras de la o mică distanță, a menționat Amada Ponce, directoarea acestui ONG pentru apărarea libertății presei. 

Înainte de-al omorî, asasinii l-au legat la gură cu bandă adezivă, o metodă de operare în asasinatele de ziariști și care reprezintă dorința de a „reduce la tăcere” presa, a mai afirmat Ponce. 

Poliția a menționat într-un comunicat că „indivizi îmbrăcaţi în uniforme similare celor ale poliţiei militare” i-au scos pe Andino și pe tatăl său din casă, în cartierul Villafranca, în vestul capitalei, și i-au împușcat. 

Tânărul nu a fost amenințat înainte de a fi ucis, conform lui Raul Morazan, directorul canalului de televiziune LTV, pentru care jurnalistul lucra de doi ani. 

Biroul din Honduras al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a blamat pe Twitter cele două crime şi le-a solicitat autorităţilor ţării „să stabilească sancţiuni concrete împotriva celor responsabili”. 

Mai mult decât atât, instituția a acordat „susţinere tehnică autorităţilor în elaborarea şi punerea în aplicare a unor măsuri structurale durabile pentru a-i proteja pe cei care apără drepturile omului şi fac jurnalism”. 

 „Acesta este al cincilea jurnalist ucis de la începutul anului în Honduras” şi al 98-lea în ultimele două decenii, pe o listă care cuprinde jurnalişti, directori de media sau angajaţi din presă, a declarat Ponce. 

Hondurs este apreciată ca fiind una dintre cele mai periculoase țări din lume pentru ziariști, conform organizațiilor de apărare a libertății presei. 

Peste 90% dintre crimele efectuate asupra jurnaliștilor rămân nepedepsite. 

Cu o rată de aproximativ 39 de omucideri la 100.000 de locuitori, de patru ori mai mare decât media la nivel mondial, Honduras este printre cele mai periculoase ţări din lume, fără a fi luate în considerare cele aflate în zonele de conflict. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite