Lăudat şi concediat: Pilotul care l-a transportat pe Erdogan în noaptea puciului eşuat a fost demis pentru legături cu Gulen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Pilotul avionului care l-a transportat pe Recep Tayyip Erdogan în noaptea tentativei de lovitură de stat din Turcia a fost concediat de Turkish Airlines, fiind suspectat de legături cu reţeaua clericului Fetullah Gulen, văzut de preşedintele turc drept inamicul său numărul unu.

Lăudat pentru felul în care a acţionat în noaptea puciului eşuat acum un an, pilotul Bariş Yurtseven a fost în cele din urmă concediat de compania aeriană naţională a Turciei.

Potrivit agenţiei de presă Dogan, Bariş Yurtseven nu mai lucrează pentru Turkish Airlines încă din februarie. Vestea concedierii sale a fost aflată în contextul participării pilotului la un interviu de angajare la o altă companie aeriană.

Potrivit presei turce, citate de Agerpres, fostul pilot al Turkish Airlines nu ar fi trecut testul de securitate. Autorităţile i-au găsit un cont deschis la Bank Asya, care a fost naţionalizată de Guvernul turc pentru legături cu reţeaua lui Fethullah Gulen. Yurtseven neagă că ar avea legături cu reţeaua clericului turc, afirmând că a depus bani în această bancă pentru a plăti studiile copilului său.

Pilotul a intrat în vizorul autorităţilor pe motiv că ar fi lăsat transponderul avionului deschis, ceea ce ar fi facilitat localizarea aeronavei. Însă semnalul transponderului a fost schimbat la scurt timp după urcarea lui Erdogan la bordul avionului, un Gulfstream IV, ştergând astfel urma aeronavei.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a zburat în noaptea tentativei de puci din 15 iulie anul trecut de la Marmaris, pe ţărmul Mării Egee, unde era în vacanţă, la Istanbul. Presa turcă l-a lăudat pe pilotul avionului care l-a transportat în acea noapte pe Erdogan, apreciind felul în care a acţionat. Înainte de zbor, Erdogan i-ar fi întrebat pe pilot şi copilot dacă se află de partea sa. Aceştia i-ar fi răspuns că sunt alături de el până la moarte.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite