La 75 de ani după Pearl Harbor, Japonia evită să-şi ceară scuze INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul japonez Shinzo Abe va face o vizită fără precedent la Pearl Harbor, nu ca să prezinte scuze pentru atacul din 1941, ci ca să onoreze memoria victimelor din Al Doilea Război Mondial.

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a anunţat luni că va efectua o vizită la Pearl Harbor cu ocazia deplasării sale în Hawaii pe 26 şi 27 decembrie, pentru discuţii cu preşedintele american Barack Obama, după vizita acestuia la Hiroshima în luna mai, transmit AFP. 

Abe va fi primul şef de guvern japonez care va merge la locul unde Japonia a atacat, prin surprindere, Statele Unite în dimineaţa zilei de 7 decembrie 1941, declanşând intrarea Americii în Al Doilea Război Mondial. 

Vizita fără precedent pe care premierul nipon o va face luna aceasta la Pearl Harbour nu va fi pentru a-şi cere scuze faţă de SUA pentru atacul de acum 75 de ani, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului de la Tokyo, citat de Reuters.

Pearl Harbor

Mesajul japonezilor

Şeful de cabinet al premierului, Yoshihide Suga, a spus că scopul vizitei este de a se reculege în memoria celor care au murit în al doilea Război Mondial. Chiar dacă lipsa unei declaraţii de scuze i-ar putea dezamăgi pe unii dintre veteranii americani, intenţia lui Abe este ca prezenţa sa la Pearl Harbour să sublinieze alianţa strânsă de azi dintre foştii inamici.

 „Cred că vizita premierului transmite mesajul că astfel de nenorociri nu trebuie să se repete şi este expresia reconcilierii dintre Japonia şi Statele Unite“, a spus Yoshihide Suga. 

Japonia nu acordă o mare atenţie marcării acestui eveniment, spre deosebire de importanţa dedicată bombardamentelor atomice asupra oraşelor sale Hiroshima şi Nagasaki, în august 1945, înainte de capitulare. 

În schimb, în SUA, unde 7 decembrie este marcată ca zi a memoriei, Pearl Harbor are o ridicată valoare simbolică, în timp ce tragediile de la Hiroshima şi Nagasaki nu sunt comemorate oficial. 

Prezenţa în Hawaii alături de preşedintele american Barack Obama i-ar putea creşte lui Shinzo Abe cota de popularitate în sondaje. Vizita ar surveni la şapte luni de la momentul când Obama a devenit primul preşedinte american care vizitează oraşul Hiroshima, asupra căruia armata SUA a lansat bomba atomică în 1945. 

CLICK PE INFOGRAFIE PENTRU A O MĂRI

INFOGRAFIE Pearl Harbor
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite