Kim Jong-un acuză SUA, la o expoziţie consacrată apărării Phenianului, de faptul că sunt „cauza profundă” a tensiunilor din peninsula coreeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kim Jong FOTO PHOTO/KCNA VIA KNS
Kim Jong FOTO PHOTO/KCNA VIA KNS

Statele Unite sunt „cauza profundă” a instabilităţii peninsulei coreene, denunţă dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, citat marţi de presa oficială, relatează AFP.

În pofida unor îndemnuri la dialog din partea Statelor Unite, nu există niciun motov „să se creadă că nu sunt ostili”, a denunţat Kim Jong-un la o ceremonie de inaugurare a unei expoziţii dedicată apărării Phenianului.

Administraţia Biden a dat asigurări în mai multe rânduri că nu are nicio intenţie belicoasă faţă de Coreea de Nord, însă Kim Jong-un este sceptic faţă de acest lucru.

„Mă întreb dacă oamenii sau ţările cred cu adevărat asta”, a declarat el.

Dictatorul nord-coreean face aceste declaraţii după ce Nordul a procedat în ultimele săptămâni la testarea unei rachete decroazieră cu rază lungă de acţiune şi unei rachete despre care afirmă că este supersonică.

În 2018, Kim Jon-un a fost primul dictator nord-coreean care s-a întlnit cu un preşedinte american în funcţie, Donald trump.

Însă negocierile se află într-un punct mort după al doilea summit cu Trump, la Hanoi, în 2019, care a eşuat să relaxeze sancţiuni internaţionale impuse Phenianului, nepregătit să facă anumite gesturi în schimbul relaxării sancţiunilor.

Washingtonul şi-a exprimat în mai multe rânduri dorinţa de a se întâlni cu oficiali nord-coreeni oriunde, oricând şi fără condiţiiprealabile.

Coreea de Sud, aliata Statelor Unite şi-a consolidat capacităţile militare, a testat cu succes prima sa rachetă balistică lansată de la bordul unui submarin (SLBM) în septembrie şi a dezvăluit o rachetă de croazieră supersonică.

Phenianul şi Seulul şi-au restabilit săptămâna trecută liniile de comunicare, un semn al unei „încălziri” a relaţiilor în ultimele luni ale preşedinţiei lui Moon Jae-in, favorabil dialogului cu Kim Jong-un.

Însă Kim Jong-un a acuzat Seulul de faptul că nutreşte o „ambiţie nesăbuită” şi o atitudine „ilogică şi cu două feţe”.

„Tentativele frenetice şi periculoase” ale Seulului „de a-şi consolida puterea militară distrug echilibrul militar al peninsulei coreene şi cres instabilitatea şi pericolul militare”, a denunţat el.

Expoziţia consacrată apărării, la care s-a exprimat dictatorul, are loc cu ocazia aniversării Partidului Muncitorilor (unic).

Coreea de Nord şi-a închis frontierele anul trecut pentru a se proteja de noul coronavirus, apărut în China vecină, principalul său aliat şi principalul său partener comercial şi furnizor de ajutoare.

Această ţară izolată dă asigurări că nu a înregistrat niciun caz de covid-19, un lucru de care experţii se îndoiesc, însă această blocadă pe care şi-o autoimpune îi afectează dur economia.

Experţi ONU arătau într-un raport prezentat la începutul lui octombrie că regimul îşi continuă programul înarmării, în pofida problemeor economice cu care se confruntă Nordul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite