Kim Jong-un a destituit mai mulţi oficiali de rang înalt în urma tensiunilor cu Seulul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a destituit mai mulţi oficiali de rang înalt în urma conflictului recent cu Coreea de Sud, a informat vineri presa oficială, ceea ce sugerează că tânărul lider îi considera responsabili de intensificarea tensiunilor, relatează Associated Press în pagina online.

Cele două Corei s-au ameninţat reciproc săptămâna trecută cu atacuri, după care au ajuns la un acord privind măsuri în vederea reducerii tensiunilor. Conflictul a început după ce doi soldaţi sud-coreeni au fost răniţi grav de explozia unor mine de teren despre care Coreea de Sud a afirmat că fuseseră amplasate de Coreea de Nord.

Seulul a răspuns reluând difuzarea mesajelor de propagandă împotriva regimului Kim, pentru prima dată după 11 ani, iar Phenianul a ameninţat că va distruge difuzoarele sud-coreene, după care a urmat un schimb de focuri de artilerie la graniţă.

În cadrul unei reuniuni a Partidului Muncitorilor, Kim a salutat acordul la care au ajuns cele două Corei şi a destituit mai mulţi membri ai Comisiei Militare Centrale, care a gestionat situaţia legată de conflict, potrivit agenţiei oficiale KCNA.

Motivul demiterii oficialilor nu a fost menţionat, dar potrivit analiştilor, aceştia ar fi fost sancţionaţi pentru că au judecat greşit reacţia puternică a Coreei de Sud la explozia minelor.

Deocamdată nu se ştie dacă oficialii nord-coreeni demişi au primit şi alte pedepse, având în vedere că de la preluarea mandatului, în 2011, Kim Jong-un a executat mai mulţi membri ai regimului, pentru a-şi consolida puterea.

În ceea ce priveşte acordul cu Seulul, Kim a declarat că acesta nu a fost încheiat la masa negocierilor, ci datorită puterii militare a ţării sale, care deţine arma nucleară, potrivit agenţiei KCNA. El a precizat că armata nord-coreeană va garanta pacea în peninsula coreeană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite