Kim Jong-Il ţine 4 miliarde de dolari în băncile europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul suprem al Coreei de Nord are un "fond de urgenţă" de 4 milioane de dolari, ascuns în conturi secrete din băncile europene, pe care îi va folosi pentru a-şi continua stilul de viaţă risipitor în cazul în care va fi forţat să fugă din ţară, scrie The Telegraph.

Serviciile secrete de la Seul susţin că cea mai mare parte a banilor era în băncile elveţiene, până în momentul în care autorităţile au început să facă presiuni aupra reglementărilor bancare în privinţa spălării de bani. Subalternii lui Kim Jong-Il au retras atunci "fondul de urgenţă" în bani lichizi, pentru a nu lăsa acte doveditoare, şi i-au depus într-o bancă din Luxemburg.

Banii provin din vânzarea tehnologiei nucleare, trafic de droguri, fraude, folosirea forţei de muncă într-un sistem vast de gulag şi imitaţia valutei străine.

"Cred că aceasta este cea mai extinsă operaţiune de spălare de bani din istoria crimei organizate, însă destinaţia fondurilor nu a primit atenţia necesară", a spus Ken Kato, directorul Drepturilor Omului din Asia.

"Undeva în lume există bancheri care câştigă o sumă mare de bani prin ascunderea şi administrarea fondului secret al lui Kim Jong-Il şi, în acelaşi timp, aproape nouă milioane de oamnei din Koreea de Nord suferă de subnutriţie", a mai spus acesta. "Cred că aceste conturi bancare secrete sunt acum în Luxemburg sau au fost transferate din Luxemburg către alt paradis fiscal."

Un purtător de cuvânt al autorităţilor din Luxemburg a spus că au fost obligaţi să investigheze toate tranzacţiile Coreei de Nord. "Problema este că nu au scris 'Coreea de Nord' peste tot. Încearcă să ascundă şi să şteargă cât mai multe legături posibile", a mai spus acesta.În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri