Kerry: Siria mai are, probabil, câteva „săptămâni“ până la tranziţia politică. Hollande va vizita Washingtonul şi Moscova săptămâna viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
John Kerry, la Paris, în mai 2013 FOTO state.gov
John Kerry, la Paris, în mai 2013 FOTO state.gov

Siria mai are, probabil, doar câteva „săptămâni“ până la o „mare tranziţie politică“ între regimul de la Damasc şi opoziţie, a declarat marţi, la Paris, secretarul de Stat american, John Kerry, care s-a întâlnit cu preşedintele francez Francois Hollande.

„Suntem la doar câteva săptămâni, în teorie, de o posibilă mare tranziţie în Siria“ şi „vom menţine presiunile asupra acestui proces“, a anunţat Kerry, citat de AFP, sugerând ajungerea la un compromis internaţional în cadrul reuniunii în format extins de sâmbătă de la Viena.

„Nu vorbim de luni, ci de săptămâni“, a insistat Kerry, care s-a întâlnit cu Francois Hollande, un preşedinte a cărui ţară este „în război“ împotriva terorismului după atentatele de vineri seară de la Paris, soldate cu cel puţin 129 de morţi.

Încetarea focului şi tranziţie politică

„Acum avem nevoie de lansarea procesului politic şi instaurarea încetării focului. Este un pas imens“, a notat Kerry. El a făcut o aluzie la textul de la Viena adoptat sâmbătă, care prevede o reuniune între regimul sirian al preşedintelui Bashar al-Assad şi membri ai opoziţiei siriene, o reuniune ce ar trebui să aibă loc până la 1 ianuarie.

Declaraţia a fost făcută în faţa unor jurnalişti care îl însoţeau în capitala Franţei.

Ameninţarea jihadistă

Eforturile diplomatice în vederea ajungerii la un acord pentru Siria s-au intensificat  în ultimul timp, în special ca urmare a creşterii ameninţării reţelei teroriste Statul Islamic şi provocărilor generate de criza refugiaţilor, în mare parte sirieni.

Turcia a învinuit SI de comiterea celui mai sângeros atac terorist din istoria sa, pe 10 octombrie, la Ankara, soldat cu peste o sută de morţi, Rusia a recunoscut astăzi producerea unui act terorist la bordul avionului A321 prăbuşit în Peninsula Sinai - o tragedie aviatică revendicată de o grupare afiliată SI şi soldată cu 224 de morţi -, iar Franţa încearcă să-şi revină după cele mai grave atentate din istoria sa (129 de morţi).

Hollande, în vizită la Obama şi Putin

Preşedintele Hollande a anunţat luni că se va întâlni cu omologii săi american Barack Obama şi rus Vladimir Putin în următoarele zile, cu care intenţionează să discute pe tema creării unei mari coaliţii în vederea distrugerii Statului Islamic şi consolidării luptei împotriva terorismului.

„Vom mobiliza întreaga lume“, a declarat pentru France Inter premierul francez Manuel Valls, care a detaliat că Francois Hollande se va deplasa săptămâna viitoare la Washington şi la Moscova pentru a se întâlni cu Barack Obama, respectiv Vladimir Putin.

Preşedintele american şi omologul său rus au avut o întrevedere bilaterală de peste o jumătate de oră, duminică, la Antalya, în marja summitului G20.

O coaliţie coordonată de Statele Unite, la care participă şi Franţa, efectuează de peste un an raiduri aeriene în Siria şi Irak, împotriva reţelei teroriste sunnite Statul Islamic, care a proclamat un „califat islamic“ în teritorii din cele două ţări.

Rusia a lansat pe 30 septembrie o campanie militară separată în Siria, vizând atât opoziţia siriană, cât şi Statul Islamic.

Compromis la Viena?

Mai multe reuniuni au avut loc la Viena după lansarea campaniei aviaţiei militare ruse în Siria.

Sâmbătă, cele 28 de puteri şi organizaţii internaţionale prezente la Viena au semnat un text care prevede o eventuală încetare a focului, organizarea de alegeri şi o nouă Constituţie pentru Siria. Cu toate acestea, occidentalii şi ruşii au poziţii divergente asupra viitorului lui Bashar al-Assad. SUA şi aliaţii săi europeni şi arabi cer plecarea de la putere a lui Bashar al-Assad, în timp ce Rusia şi Iranul continuă să-i ofere sprijin liderului regimului de la Damasc.

Războiul din Siria, izbucnit în martie 2011, pe fondul reprimării mişcării anti-Assad, a provocat moartea a peste 250.000 de persoane şi una dintre cele mai grave criza umanitare de la Al Doilea Război Mondial încoace.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite