Kenya a legalizat poligamia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poligamia a devenit legală în Kenya. FOTO Michael Kaloki
Poligamia a devenit legală în Kenya. FOTO Michael Kaloki

Preşedintele kenyan Uhuru Kenyatta a semnat un proiect de lege controversat care legalizează poligamia. În ciuda criticilor organizaţiilro creştine şi a indignării parlamentarelor, Kenyatta a legalizat marţi poligamia, fără a impune bărbaţilor să obţină acordul şi nici înştiinţarea soţiilor anterioare.

În mod tradiţional, primele soţii trebuiau consultate de bărbaţi şi să-şi dea acordul pentru venirea în casă a unei noi soţii, însă legea semnbată de Kenyatta nu mai impune această condiţie, relatează BBC.

Luna trecută, când legislativul a aprobat proiectul de lege, membrii femei ai parlamentului au părăsit sala în semn de protest. Parlamentarele au spus că decizia bărbaţilor de a-şi lua noi soţii afectează întreaga familie şi influenţează şi situaţia financiară a primelor soţii.

Proiectul de lege a fost contestat şi de liderii creştini din ţară, care au cerut preşedintelui să nu legalizeze propunerea, argumentând că poligamia subminează principiile creştine ale familiei şi ale căsătoriei. Legea poligamiei este „degradantă pentru femei, din moment ce nu respectă principiul egalităţii între soţi în cadrul instituţiei căsătoriei”, a declarat arhiepiscopul Timothy Ndambuki, citat de BBC.

Noua lege prevede ca soţii să beneficieze de drepturi egale asupra proprietăţii şi moştenirii, anterior fiind nbecesar ca femeile să demonstreze că au contribuit la bunăstarea familiei pentru a ridica pretenţii asupra moştenirilor.

Cu toate acestea, legea poligamiei ar putea produce confuzie şi haos în familiile care trec prin partaj, menţionează corespondentul BBC în Kenya, Frenny Jowi.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite