Joe Biden şi Emmanuel Macron se întâlnesc vineri, la Roma, înaintea summitului G20

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Getty Images
FOTO: Getty Images

Preşedintele american Joe Biden se va întâlni cu omologul său francez Emmanuel Macron vineri la Roma, a anunţat marţi consilierul de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan. Este prima întâlnire faţă în faţă a celor doi lideri de la începutul crizei privind livrarea de submarine către Australia, conform AFP, preluat de Agerpres.

Va fi prima dată când cei doi şefi de stat se vor întâlni în persoană după criza provocată la jumătatea lunii septembrie de anunţul privind crearea unei noi alianţe între SUA, Australia şi Marea Britanie, pentru livrarea de submarine nucleare.

Parteneriatul, denumit AUKUS, a stârnit indignarea Franţei, întrucât a determinat Australia să renunţe la un uriaş contract pentru submarine, în valoare de zeci de miliarde de euro, în favoarea submarinelor nucleare americane.De atunci Washingtonul încearcă să aplaneze tensiunile cu Parisul, notează AFP.

Joe Biden şi Emmanuel Macron s-au întreţinut deja de două ori telefonic de la declanşarea crizei. Vicepreşedintele american Kamala Harris urmează să se deplaseze la Paris în luna noiembrie.

Franţa caută în special să obţină aprobarea americanilor pentru crearea unei veritabile apărări europene, un proiect care încă nu a căpătat cu adevărat formă, la 30 de ani de la lansare.

Cu ocazia summitului Grupului celor mai dezvoltate 20 de state din lume (G20) în Italia, Joe Biden va fi primit vineri de papa Francisc şi va avea o întrevedere cu şeful guvernului italian Mario Draghi, a precizat Jake Sullivan.

Acesta în schimb nu a dezvăluit ce alte întâlniri bilaterale ar putea avea preşedintele american la Roma, apoi la Glasgow, unde va participa la summitul internaţional COP26 privind schimbările climatice.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite