„Jefuiesc” bănci, atacă turiști și își ucid stăpânii: cele mai grave atacuri comise de maimuțe în Thailanda

0
Publicat:

Escrocii „Fagin" antrenează maimuțe să fure, în timp ce primatele sălbatice „jefuiesc" bănci, atacă turiști și chiar își ucid stăpânii, relatează Daily Mail.

Lopburi a devenit cunoscut pentru maimuțele scăpate de sub control. Foto: Arhivă
Lopburi a devenit cunoscut pentru maimuțele scăpate de sub control. Foto: Arhivă

Polițiștii thailandezi au fost nevoiți să se înarmeze cu prăștii pentru a se lupta cu maimuțele dezlănțuite - dar nu este nici pe departe prima dată când oamenii legii se angajează într-un război împotriva primatelor. 

În India, este cunoscut faptul că escrocii antrenează maimuțele pentru a ataca persoane și pentru a obține bani și bunuri. 

Maimuțele scăpate de sub control s-au întors împotriva stăpânilor lor, ajungând chiar să îi ucidă pe aceștia și pe alții într-o serie de atacuri sălbatice în ultimii ani în Asia. 

În această săptămână s-a aflat că maimuțele dezlănțuite terorizează un oraș turistic thailandez, ceea ce i-a determinat pe polițiști să se înarmeze cu praștii și pistoale cu tranchilizante pentru a lupta împotriva acestora. 

Polițiștii au afirmat că au fost atacați de macaci agresivi în orașul Lopburi, situat la aproximativ 145 de kilometri nord de capitala Bangkok, care a devenit cunoscut pentru populația sa de maimuțe. 

Secția de poliție locală a instalat catapulte din lemn pe care ofițerii le pot folosi pentru a lansa atacuri asupra primatelor indisciplinate, care adesea se urcă pe mașini, fură mâncare din magazine și de la turiști și vandalizează proprietăți. 

Iar măsura vine în contextul în care generalul maior de poliție Apirak Wechkanchana a dispus înființarea unei unități speciale pentru combaterea maimuțelor agresive. 

Cele mai grave acte comise de maimuțe

Antrenate să fure 

În 2021, doi tâlhari care ar fi dresat maimuțe pentru a intimida victimele astfel încât să le dea bani au fost arestați în India. 

Bărbații au învățat primatele, care sunt cunoscute pentru faptul că atacă oamenii pentru obiecte, să îi sperie pe cetățenii din New Delhi ca să le înmâneze bunurile de valoare. 

O presupusă victimă, un avocat, a afirmat că trei bărbați au sărit în ricșa cu care călătorea și au chemat două maimuțe să se așeze pe scaunele din față și din spate, înainte de a-i cere să îi dea 6.000 de rupii. 

Un purtător de cuvânt al poliției din New Delhi a declarat: „Au luat banii pe care avocatul îi avea în portofel și au fugit cu maimuțele".  

Poliția a presupus că aceștia se află în spatele altor cazuri similare, iar ofițerii au înființat o echipă specială pentru a da de urma vinovaților, care au fost arestați într-o stație de autobuz împreună cu complicii lor, animalele.  

Maimuțele celor doi au fost trimise la o asociație de salvare a animalelor, după ce a fost demarată o anchetă privind „cazul ciudat cu maimuțe”. 

De asemenea, maimuțele care trăiesc la templul Uluwatu din Indonezia profită de mulțimea de turiști pentru a fura obiecte și a le folosi ca monedă de schimb pentru a obține mâncare. 

Comportamentul fără precedent a fost observat de cercetătorii de la Universitatea Lethbridge din Canada. 

Aceștia au remarcat, totodată, că primatele mai în vârstă și mai experimentate vizează obiecte de mare valoare, cum ar fi telefoanele, și cer și mai multă mâncare pentru prada lor. 

Între 2015 și 2016, oamenii de știință au analizat imagini video cu maimuțele în timp ce turiștii se apropiau de ele în acest loc sfânt hindus.  

Conform acestora, maimuțele luau un obiect de la o persoană și așteptau ca un alt individ să le ofere mâncare pentru a-l primi înapoi. 

Maimuța ar fi restituit obiectul numai după ce ar fi primit oferte pe care le-ar fi considerat satisfăcătoare și un schimb echitabil. 

Jefuirea băncilor  

Nu este vorba însă doar de furturi neînsemnate - creaturile au fost implicate și în operațiuni cu miză mare. 

În urmă cu patru ani, poliția din capitala Indiei s-a grăbit să ajungă la locul unui presupus jaf bancar în apropierea palatului prezidențial al țării. 

Polițiștii din New Delhi au fost chemați la un bancomat al State Bank of India, aflat la zece minute de mers pe jos de palat, după ce fațada aparatului a fost smulsă. 

Având bănuiala că ar fi fost vorba de o tentativă de jaf, polițiștii au vizionat imaginile surprinse de camerele de supraveghere - doar pentru a descoperi că autorul era de fapt o primată curioasă. 

Într-un filmuleț se vede cum maimuța - despre care se crede că ar fi un Rhesus- se urcă pe partea din față a mașinii și trage de partea superioară a acesteia.  

Nu este clar cum a reușit maimuța să ajungă la bancomat - care se afla în spatele unei uși de sticlă- sau cum a reușit să scape din nou după aceea. 

Se crede că între 4.000 și 5.000 de maimuțe Rhesus trăiesc în New Delhi, unde sunt cunoscute pentru că provoacă haos. 

Răpirea altor animale și copii 

Cățeluși și pisicuțe au căzut, de asemenea, victime, fiind răpite și ținute ostatice de maimuțe. Un cățeluș alb-negru în vârstă de două săptămâni, pe nume Saru, a fost înșfăcat de o primată și dus în vârful unui stâlp de electricitate din Taman Lestari Putra, Malaezia, în 2021. 

În videoclipul realizat de unul dintre salvatori se vede cum locuitorii îngrijorați urmăresc maimuța care îl strânge pe cățeluș în timp ce se cocoța într-un copac și încearcă să afle cum să salveze micuțul câine. 

După trei zile, cățelușul a fost salvat după ce trecătorii au aruncat în maimuță cu pietre mici și lemne, precum și cu petarde pe jos, în speranța că zgomotele puternice o vor speria. 

Cățelul a fost adoptat de un localnic, iar acum se simte bine. Maimuța făcea parte dintr-o gașcă de animale cunoscute deja pentru că furau mâncare din case. 

În Thailanda, o altă maimuță a răpit un pisoi în 2019. Primata a înșfăcat felina în timp ce se plimba prin fața unei case din Rayong - imaginile arată cum maimuța se află pe un acoperiș și ține pisoiul îngrozit în brațe înainte de a mânca o serie de banane, în timp ce martorii privesc îngroziți. 

Locuitorii au recunoscut maimuța, deoarece aceasta terorizase localnicii în ultimele luni, furând mâncare. 

Creaturile au ajuns chiar să răpească și să ucidă copii - în 2021, o tragedie a avut loc atunci când maimuțele din sudul Indiei au răpit o pereche de gemene de numai opt zile din casa lor, înainte de a o ucide pe una dintre fete, după cum a susținut mama lor. 

Femeia, R. Buvaneswari, în vârstă de 26 de ani, a susținut că atacul a avut loc în orașul Thanjavur, în timp ce era singură acasă cu copiii. 

Buvaneswari a declarat presei locale că maimuțele au pătruns prin acoperiș, au luat fetele și că ulterior a găsit-o pe una dintre gemene moartă într-un șanț din spatele casei sale. 

Atacuri ucigașe  

În urmă cu o lună, o fată de 15 ani a murit, iar sora ei a fost rănită după ce au căzut într-o fântână secată, în India, după ce au fost atacate de maimuțe sălbatice. 

În luna noiembrie a anului 2023, un alt atac violent a dus la uciderea fără milă a unui băiat de 10 ani de către o maimuță, după ce aceasta i-a smuls intestinele. 

Poliția a declarat că băiatul, Dipak Thakor, a fost ucis de mai multe maimuțe în timp ce el și prietenii săi se jucau în apropierea unui templu din Salki, un mic sat din statul Gujarat (vest). 

În 2021, un alt indian a murit după ce o primată a aruncat cu o cărămidă în el de la etajul al doilea al unei clădiri. 

Poliția locală a confirmat că Mohammad Kurbaan, în vârstă de 30 de ani, a fost ucis după ce cărămida aruncată de maimuță i-a căzut în cap, în zona Nabi Karim din centrul orașului Delhi. 

Maimuțele se întorc împotriva stăpânilor lor 

În luna iunie a anului 2019, un bărbat a murit, iar fiul său a ajuns la spital după ce „animalul de companie” s-a năpustit asupra lor într-o livadă de nuci de cocos din Malaezia. 

Ngah Muhammad, în vârstă de 72 de ani, a încercat să o convingă pe maimuță să se urce într-un copac și să-i aducă nuci de cocos, dar animalul l-a atacat și i-a secționat o arteră de la încheietura mâinii. 

Fiul său, Mohd Zakaria Ngah, în vârstă de 29 de ani, a devenit îngrijorat atunci când nu a auzit nici sunetul maimuței, nici al nucilor de cocos căzând la pământ. 

El s-a dus să vadă ce se întâmplă și și-a găsit tatăl întins pe jos, inconștient, în spatele casei, în statul Terengganu din nord-vestul Malaeziei. 

La început, el nu a realizat că maimuța îi provocase rana - dar când a încercat să sară în ajutorul tatălui său, animalul l-a atacat și pe el. 

Maimuța l-a mușcat pe Mohd de gât. Vecinii au reușit să alunge maimuțe, după ce l-au auzit pe tânăr țipând de durere. 

În prezent, în timp ce creaturile se află pe prima pagină a ziarelor din Thailanda, Lopburi a devenit cunoscut în ultimii ani pentru maimuțele scăpate de sub control. 

Guvernul thailandez se chinuie să țină sub control problema maimuțelor, dar a luat măsuri pentru a gestiona populația de maimuțe din întreaga țară, inclusiv înființarea de sanctuare, programe de sterilizare în masă, educarea publicului cu privire la modul în care să se ocupe de animale în mod corespunzător și relocarea acestora în habitate mai potrivite. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite