Japonia îşi închide în weekend ultimul reactor nuclear

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La puţin mai mult de un an de la tsunamiul devastator care a produs una dintre cele mai grave catastrofe nucleare, Japonia îşi scoate din funcţiune zilele acestea şi ultimul reactor nuclear. Iar dacă va supravieţui cu bine verii, fără pene de electricitate, producătorii se tem că acestea nu vor mai fi niciodată redeschise, notează Reuters.

Închiderea acestui ultim reactor lasă pentru prima dată după 1970 Japonia fără energie nucleară. Iar opinia publică va deveni şi mai ostilă acestui tip de energie, dacă restul modalităţile de a oferi curent electric se dovedesc suficiente pentru necesarul japonezilor. Vârful de consum vine în lunile de vară. "Ar putea fi sfârşitul energiei nucleare", crede Andrew DeWit, profesor la Universitatea Rikkyo din Tokyo.

Japonia a reuşit să treacă cu bine de vara trecută. Nu au existat întreruperi de electricitate datorită limitărilor impuse de autorităţi asupra consumului, imediat după cutremur şi tsunami. Fabricile au lucrat în timpul nopţii şi în weekenduri pentru a nu pune prea multă presiune pe reţeaua electrică a ţării. Un succes similar vara aceasta va slăbi argumentele celor care pledează încă pentru energia nucleară.

Japonia are 54 de reactoare nucleare, inclusiv cele patru ale companiei Daiichi de la Fukushima. Unul câte unul, reactoarele au fost închise pentru mentenanţă şi nu au fost redeschise, de teamă că nu îndeplineau toate normele de siguranţă. Ultimul reactor rămas în funcţiune - Tomari nr. 3m de la Hokkaido Electric Power Co (nordul Japoniei) va fi închis duminică dimineaţa, scrie Reuters.

Activiştii care se opun energiei nucleare vor sărbători evenimentul prin demonstraţii în marile oraşe.
Energia nucleară asigura 30% din necesarul de electricitate înainte de dezastrul de la 11 martie 2011.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite