Japonia a lansat pe orbită doi sateliţi „gunoieri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
satelit gunoier

Vechea problemă a „gunoiului spaţial” va fi în sfârşit abordată de o companie din Japonia care a lansat o misiune pilot specială, trimiţând o pereche de sateliţi în spaţiu, pentru a aduna reziduurile periculoase ce înconjoară planeta. Firma niponă Astroscale foloseşte tehnologia numită „ELSA-d”, acronimul venind de la „ End-of-Life Services by Astroscale demonstration”.

Cei doi sateliţi au fost duşi în spaţiu cu o rachetă lansată la 22 martie de la Cosmodromul Baikonur, din Kazahstan.

Amintim, experţii au avertizat de mult timp că sateliţii pe care ne bazăm pentru prognozele meteo, călătoriile aeriene şi sistemele globale de comunicare sunt puşi în pericol de cele aproximativ 9.200 de tone de reziduuri spaţiale din jurul planetei noastre.

Această problemă s-ar putea înrăutăţi după ce companii private ca SpaceX şi Google îşi vor trimite roiurile de sateliţi în spaţiu.

Unul dintre sateliţii lansaţi de cei de la Astroscale este un satelit de serviciu, care va colecta reziduurile, iar celălalt va fi un satelit „client”, care va simula deşeurile. Satelitul de serviciu a fost dezvoltat pentru a putea înlătura în siguranţă reziduurile din orbită folosindu-se de tehnologii de detectare a proximităţii şi un sistem de cuplare magnetică.

Satelitul client este o replică care simulează sateliţi scoşi din uz sau alte deşeuri spaţiale şi este dotat cu un mecanism ce permite cuplarea.

În această vară Astroscale va face o serie de demonstraţii tehnice privind tehnologia ELSA-d pentru a arăta cum funcţionează sistemul său de cuplare şi înlăturare a reziduurilor.

„Ceea ce ELSA-d foloseşte este un braţ robotic, cum ar veni, care se agaţă magnetic”, explică inginerul principal de operaţiuni Chris Walker, acesta precizând că braţul va putea fi rotit în toate direcţiile.

Aceste demonstraţii vor include căutarea satelitului client, inspectarea şi apropierea de acesta, precum şi cuplări de probă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite