Israelul va muta trupe din Gaza la granița cu Libanul. SUA avertizează asupra extinderii conflictului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Israelului Benjamin Netanyau a declarat că etapa luptei intense împotriva grupării Hamas se apropie de sfârșit, dar că războiul nu se va încheia până când gruparea islamistă nu va mai controla Fâșia Gaza. Odată ce luptele intense se vor încheia în Gaza, a spus dl Netanyahu, Israelul va putea să desfășoare mai multe forțe de-a lungul frontului cu organizaţia libaneză Hezbollah susținută de Iran.

Netanyahu jpg

„După terminarea fazei intense, vom avea posibilitatea de a muta o parte din forțe spre nord. Și vom face asta. În primul rând în scopuri defensive. Și în al doilea rând, să-i aducem acasă pe rezidenții noștri [evacuați]”, a spus Netanyahu într-un interviu pentru Canalul TV 14.

Netanyahu a anunţat că nu va accepta niciun acord ”parţial”. ”Obictivul este recuperarea ostaticilor şi dezrădăcinarea reginului Hamas în Fâşia Gaza”, a declarat el.

Bombardamente israeliene au vizat duminică teritoriul palestinian devastat de peste opt luni de război.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat că ”diferendul” cu Statele Unite privind întârzieri în livrări de armament va fi ”rezolvat într-un viitor apropiat”, în contextul unor tensiuni între cei doi aliaţi, relatează AFP.

”În urmă cu patru luni a existat o scădere considerabilă a livrărilor de armament către Israel din Statele Unite”, a anunţat duminică premierul israelian într-o reuniune a Guvernului său.

Statele Unite dezmint orice reţinere de armament. ”Am primit tot felul de explicaţii, dar situaţia nu s-a schimbat”, a spus el. ”Având în vedere ceea ce am auzit în ultimele zile, sper şi cred că această problemă va fi rezovată într-un viitor apropiat”, şi-a exprimat el speranţa.

Comentariile sale au venit în timp ce șeful Statului Major Interarme american a spus că o ofensivă israeliană în Liban are potențialul de a crește riscul unui conflict mai larg care atrage Iranul și militanții aliniați cu Iranul.

Generalul Forțelor Aeriene Charles Brown, președintele Statului Major Comun, a declarat că „Hezbollah este mai capabil decât Hamas în ceea ce privește capacitatea generală, numărul rachetelor și altele asemenea. Și aș spune doar că aș vedea că Iranul este mai înclinat să ofere un sprijin mai mare Hezbollah ”, a spus Brown.

Bateriile antirachete Iron Dome ale Israelului riscă să fie copleșite în primele lovituri ale oricărui conflict cu Hezbollah care a escaladat semnificativ , susțin oficialii americani după evaluarea făcută la sfârșitul săptămânii trecute. Experți din Israel și Statele Unite avertizează că un război cu Hezbollah ar putea fi o întreprindere mult mai periculoasă decât devastatorul al doilea război din Liban din 2006, când bombardamentele israeliene au provocat distrugeri uriașe în Liban.

Mii de luptători susținuți de Iran, gata să se alăture bătăliei Hezbollah cu Israelul

Mii de luptători susținuți de Iran sunt pregătiți să se alăture grupului militant Hezbollah din Liban, pe măsură ce tensiunile cresc cu Israelul vecin, informează Associated Press .

Într-un discurs de miercuri, liderul Hezbollah Hassan Nasrallah a spus că liderii militanți din „axa de rezistență” condusă de Iran s-au oferit să trimită zeci de mii de luptători pentru a sprijini Hezbollah, deoarece ciocnirile grupului cu Israelul amenință să se extindă într-un război total.

„Le-am spus, mulțumesc, dar suntem copleșiți de cifrele pe care le avem”, a spus Nasrallah, potrivit AP, adăugând că Hezbollah are deja 100.000 de luptători în rândurile sale.

Un raport al Atlantic Council din mai 2020 spunea că Hezbollah avea aproximativ 30.000 de luptători activi și până la 20.000 de rezerve la acea vreme.

Un oficial al unui grup susținut de Iran în Irak a declarat, sub anonimat, AP la Bagdad că, dacă va exista un război total, „ vom lupta umăr la umăr cu Hezbollah”, adăugând că unii consilieri din Irak se aflau deja în Liban.

Armata israeliană a anunțat că au fost aprobate planuri pentru o „ofensivă” în Liban.

Vineri, secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că o escaladare a conflictului ar avea consecințe devastatoare.

„Să fim clari: oamenii din regiune și oamenii din lume nu pot permite ca Libanul să devină o altă Gaza”, a spus el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite